Začalo sa posledné kolo rokovaní o Brexite pred summitom EÚ

TA3 TASR
9.10.2017 15:47

Piate kolo rokovaní o Brexite sa v Bruseli začalo v tieni pochýb. Nielen, že rozhovory neprebiehali v predpokladanom tempe, britská vládna konzervatívna strana sa navyše zmieta vo vnútrostraníckom boji.

Začalo sa posledné kolo rokovaní o Brexite pred summitom EÚ
SITA/AP

Doteraz bez pokroku

Pokrok v rozhovoroch o "rozvode" medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom závisí od britskej strany a nie od vyjednávačov v Bruseli. Pred začiatkom piateho kola rokovaní o brexite to uviedol hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

V Bruseli sa už piaty mesiac po sebe stretli oba tímy vyjednávačov, ktorých cieľom je zabezpečiť riadený odchod Spojeného kráľovstva z Únie. Predošlé štyri kolá rokovaní nepriniesli dostatočný pokrok v kľúčových kritériách, ktoré sú podľa EÚ podmienkou na prechod do druhej fázy rozhovorov. V rámci nej by sa malo hovoriť o budúcich vzťahoch medzi Úniou a Britániou.

"Máme jasné rozfázovanie týchto rokovaní a doteraz sa nenašli riešenia pre prvú etapu, tú o rozvodovom postupe," uviedol Schinas počas tlačovej konferencie. "Lopta je celkom na ihrisku Spojeného kráľovstva," reagoval hlavný hovorca EK na vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, že zodpovednosť za rokovania o brexite leží na pleciach lídrov 27 členských krajín EÚ.

Chcú vyriešiť tri otázky

Piate kolo rokovaní o brexite je posledné pred budúcotýždňovým summitom EÚ, a to v termíne 19.-20. októbra. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier podľa pôvodného scenára mal na summite zhrnúť doterajší pokrok v rokovaniach a odporučiť prechod do druhej fázy rokovaní.

EÚ ešte pred začiatkom rokovaní o brexite prijala usmernenia, podľa ktorých najskôr treba vyriešiť tri zásadné otázky: zachovanie práv európskych občanov v Británii a britských občanov v EÚ, írsko-severoírsky hraničný režim v duchu Veľkopiatkovej dohody a splnenie britských finančných záväzkov voči rozpočtu EÚ. Bez pokroku a predbežnej dohody v týchto troch kapitolách EÚ nezačne diskusie o podobe budúcich vzťahov s Londýnom, hoci britská strana požaduje, aby sa o oboch otázkach rokovalo súbežne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok