Danko pripustil, že v otázke 13. a 14. platov urobil kompromis

TA3 TASR
8.10.2017 16:17

Dohoda v koalícii na 13. a 14. platoch, vyplácaných dobrovoľne a do určitej výšky oslobodených od daní a odvodov, bola kompromisom. V TA3 to pripustil predseda koaličnej SNS Andrej Danko, ktorého strana zákonnú úpravu týchto platov dlhodobo presadzuje.

Danko pripustil, že v otázke 13. a 14. platov urobil kompromis
SITA/Radoslav Maťaš

Chcú motivovať podniky

"Vždy musíte nejako začať. Keď by som raz vyhral voľby, tak 13. a 14. plat bude povinný vo fabrikách, ktoré dostávajú daňové úľavy a investičné stimuly," vyhlásil v diskusnej relácii V politike. Podmienky majú byť na začiatku nastavené tak, že keď niekto pracuje vo firme dva roky, 15. júna môže dostať 13. plat, ktorý bude do sumy 500 eur oslobodený od odvodov a daní.

Ak v nej pracuje štyri roky, 15. decembra môže dostať ďalšiu takúto odmenu. Systém bude nabiehať postupne. "V roku 2019, v decembri, ak budú dodržané dohody, bude úplne oslobodená od odvodov, daní," avizoval Danko.

Vyplácanie týchto platov bude pre podniky dobrovoľné, nastavené podmienky ich však k tomu podľa Danka budú motivovať. "Dnes keď dá zamestnávateľ odmenu zamestnancovi 500 eur,  stojí ho to plus-mínus 680 eur a človek dostane 380 eur. Chcem ho donútiť tak, že mu umožňujeme daňové, odvodové úľavy, a tým ho chceme motivovať," priblížil predseda parlamentu.

Kažimír súhlasí

Aj podľa ministra financií Petra Kažimíra má tento nástroj motivovať firmy, ktoré sú v dobrom stave, aby sa podelili o svoj zisk so svojimi zamestnancami. Jeho jednotlivé prvky budú nabiehať postupne od budúceho roka.

"Prvýkrát by mal byť 13. plat realizovateľný k 15. júnu budúceho roka. Postupnými úľavami na zdravotných odvodoch, potom by sme chceli postupne zapojiť daň z príjmu fyzických osôb do tohto oslobodenia. Čerešničkou na torte má byť odpustenie sociálnych odvodov, k tomu by sme sa mohli dostať v roku 2019," priblížil v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

V tejto chvíli ide o dobrovoľný mechanizmus. Do budúcnosti však nevylučuje aj nejakú jeho povinnú formu. "Nevylučujem to, ale nemôžeme to urobiť zo dňa na deň. Nemôžeme zatnúť sekeru do súkromného sektora bez toho, aby sme to vedeli testovať," upozornil Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok