Fico v Bratislave pritlačí na Brusel, má aj alternatívu

TA3 TASR
8.10.2017 16:42

Slovensko od summitu s názvom 'Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých' v Bratislave očakáva, že sa podarí vytvoriť tlak na príslušné európske inštitúcie a Európska komisia povie, aké riešenia ponúka v oblasti dvojakej kvality produktov.

Čakajú návrh na novú metodiku

Fico sa vyjadril k blížiacemu sa summitu spolu s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou. Zdôraznil, že je obrovským úspechom Slovenska, že sa podarilo dostať tému dvojakej kvality produktov na medzinárodný stôl. Možno podľa neho konštatovať, že niektoré nadnárodné spoločnosti už menia spôsob správania sa – buď menia obaly, alebo sa vracajú k rovnakej receptúre výrobkov.

„Naším cieľom v Bratislave je pozvať zainteresovaných ľudí z európskej úrovne. Očakávame príslušných komisárov, očakávame predstaviteľov príslušných výborov EP, ale očakávame aj predstaviteľov nadnárodných výrobcov a asociácií spotrebiteľov, vrátane hostí zo Slovenska,“ priblížil nadchádzajúci summit.

Premiér vysvetlil, že treba najmä novú interpretáciu existujúcich právnych predpisov na európskej úrovni, aby sa existujúce ustanovenia v nariadeniach a smerniciach lepšie využívali. Slovensko rovnako čaká od komisárky Viery Jourovej, že príde s návrhom na novú metodiku pri porovnávaní výrobkov na európskej úrovni. „Pokiaľ nebudeme vidieť nejakú väčšiu mieru dynamiky pri riešení tohto problému, budeme uvažovať o jednostranných krokoch na Slovensku,“ oznámil premiér.

Jednostranné kroky

Ak dynamika zmien v správaní nadnárodných spoločností nebude veľká, Slovensko je podľa neho pripravené tlačiť aj tak, že pristúpi k jednostranným krokom. Takým by mohlo byť suverénnejšie dodávanie slovenských výrobkov do verejného stravovania. Východoeurópske krajiny sú tiež pripravené iniciovať občiansku iniciatívu na európskej úrovni, pričom podľa Fica „bude hračka“ zozbierať potrebných milión podpisov.

„Chceme, aby nadnárodné firmy garantovali kvalitatívne štandardy v celej Európskej únii a naozaj si neželáme, aby sa na trhoch vybraných členských štátov objavovali výrobky nižšej kvality s tým istým označením a s tou istou cenou,“ vyhlásil.

„Pôjde o príležitosť, ako povedať ľuďom, že je to téma, ktorá zaujíma nielen ľudí, ale zaujíma hlavne politikov, ktorí ju chcú vyriešiť,“ povedala o piatkovom bratislavskom summite Matečná. Už to, že spotrebiteľský summit sa uskutoční na Slovensku, že naň prídu premiéri krajín V4, že tu budú eurokomisári z dvoch komisií, členovia Európskeho parlamentu, ministri pôdohospodárstva členských krajín, je podľa ministerky ukážka toho, že ide o veľkú tému.

Fico diskutoval v Bruseli

„V každom prípade chceme, aby komisárka Jourová povedala, aká by mala byť metodológia, aby testy a výsledky testov boli nespochybniteľné. Chceme, aby v Európskej únii, ktorú považujeme za svoje miesto, bola jedna kvalita a chceme, aby existujúca legislatíva, ktorá už dnes funguje v Európe a je možné z nej niektoré časti využiť, aby nám opäť komisárka Jourová povedala, ako ju implementovať, aby sme sa dvojakej kvalite vyhli,“ opísala očakávania Slovenska ministerka.

Na problém s dvojakou kvalitou potravín upozornil predseda vlády SR začiatkom roka. Inicioval stretnutie premiérov krajín V4, ktoré sa k tejto téme uskutočnilo v marci. Premiéri V4 poverili Fica, aby rokoval v Bruseli o téme dvojakej kvality potravín s predstaviteľmi Európskej komisie. Cesta sa uskutočnila 27. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok