Extrémizmus na Slovensku zaznamenal prudký nárast

TA3 SITA
8.10.2017 12:34

Začaté trestné stíhania vo veciach pre trestné činy extrémizmu zaznamenali číselne prudký nárast. Od začiatku roka do konca septembra bolo začatých 130 trestných stíhaní vo veciach extrémizmu, uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Dominuje neofašizmus

Hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová informovala, že obžalované boli dve osoby, dohodu o vine a treste uzatvorili dve osoby a jedna osoba bola právoplatne odsúdená. Podľa hovorkyne v konaniach dominuje problematika trestných činov pravicového extrémizmu, neofašizmu, ako aj rad nenávistných trestných činov proti príslušníkom rómskej či židovskej komunity.

Z trestných činov extrémizmu dominujú podľa hovorkyne prezentácia fašistickej symboliky na sociálnych sieťach-hákové kríže, fašistická/nacistická symbolika z druhej svetovej vojny- rôzne komentáre k týmto symbolom, navádzajúce na akceptáciu tejto zvrátenej ideológie, ktorá v minulosti spôsobila smrť miliónov ľudí.

Ďalej ide o verejnú propagáciu rasistických myšlienok - najmä prostredníctvom internetu, schvaľovanie/nabádanie na potláčanie práv jednotlivých menšín, verbálne útoky na Rómov, utečencov, židovskú komunitu, ako aj fyzické a verbálne útoky na príslušníkov menšín, najmä inej farby pleti, rómskeho etnika či cudzincov. Viaceré vyššie popísané útoky boli spáchané pod vplyvom alkoholu, ktorý berie páchateľom zábrany a navodzuje pocit väčšej sily - tzv. krčmové bitky s extrémistickým motívom, dodala hovorkyňa.

Bojujú proti extrémizmu

ÚŠP sa zameriava okrem trestného stíhania prípadov extrémizmu aj na pôsobenie v strategických inštitúciách na boj proti extrémizmu. Vo vládnom výbore pôsobí prokurátor ÚŠP v legislatívnej skupine a v skupine bojujúcej proti nenávistným prejavom na internete.

Prokurátor ÚŠP sa aktívne zúčastňuje aj na práci Európskej komisii na boj proti rasizmu a netolerancii Rady Európy. Participuje tiež na príprave Školenia OBSE o nenávistných trestných činoch pre prokurátorov a sudcov a Školenie OBSE o nenávistných trestných činoch pre príslušníkov Policajného zboru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok