Putin, choď preč, kričali odporcovia v deň jeho narodenín

TA3 TASR
7.10.2017 16:54

Podporovatelia ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného demonštrovali v rôznych častiach krajiny v súlade s jeho výzvou, aby týmto spôsobom vyvíjali nátlak na úrady, od ktorých požadujú povolenie jeho kandidatúry v budúcoročných prezidentských voľbách. Zhromaždenia usporiadali v deň 65. narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina

Osemdesiat miest

Polícia proti demonštrantom nezasahovala a zadržala iba niekoľko osôb aj napriek tomu, že zhromaždenia väčšinou usporiadali bez úradného povolenia. Navaľného štáb vyzval na protesty v 80 mestách vrátane Moskvy, kde sa však tentoraz zišlo výrazne menej ľudí ako pri predošlých takýchto podujatiach.

Účasť na zhromaždeniach v rôznych regiónoch Ruska sa podľa AP pohybovala v rozmedzí od niekoľkých desiatok po stovky demonštrantov. Hlavná demonštrácia bola naplánovaná v Petrohrade, ktorý je rodiskom oslavujúceho Putina.

Najväčšie zhromaždenie však bolo hlásené z Moskvy, kde prišli na Puškinovo námestie v centre mesta prevažne mladí ľudia. Demonštranti mávali ruskými zástavami a pokrikovali heslá "Rusko bude slobodné" a "Nechajte Navaľného kandidovať".

Navaľnyj si odpykáva trest

Polícia účastníkov moskovskej demonštrácia varovala, že nie je povolená, a vyzývala ich, aby sa rozišli, ani v nasledujúcich hodinách však proti nim nezakročila. Demonštranti neskôr v sprievode policajtov pochodovali po Tverskej ulici smerom ku Kremľu pokrikujúc "Putin, choď preč" či "Budúcnosť bez Putina". Ich vstupu na Červené námestie zabránili zátarasami.

Rozhodnutie ruských orgánov nezakročiť proti opozičným demonštrantom v Moskve kontrastuje s odozvou na predošlé demonštrácie zvolané Navaľným v hlavnom meste, pri ktorých polícia zadržala viac než 1000 demonštrantov. Podľa AP išlo pravdepodobne o snahu vyhnúť sa takémuto zásahu počas Putinových narodenín.

Samotný Navaľnyj si v súčasnosti odpykáva 20-dňový trest väzenia za opakované výzvy na účasť na nepovolených verejných zhromaždeniach.

Putin sa zatiaľ nevyjadril

Navaľnyj sa chce v budúcoročných voľbách uchádzať o funkciu ruského prezidenta. Je ostrým kritikom súčasného prezidenta Putina, ktorý zatiaľ nepotvrdil, či sa bude v marci 2018 uchádzať o štvrté funkčné obdobie.

Navaľnyj svoju kandidatúru na prezidenta oznámil koncom minulého roka. Odvtedy po celom Rusku zakladá svoje volebné štáby a stretáva sa s voličmi. Vo svojich aktivitách pokračuje aj napriek tomu, že oblastný súd v ruskom Kirove v máji ponechal v platnosti verdikt vynesený voči nemu súdom nižšieho stupňa v kauze sprenevery.

Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa Navaľnyj vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu. Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že ruská ústava mu takúto možnosť ponecháva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok