Rusi si na jar volia prezidenta. Putin nevie, či bude kandidovať

TA3 SITA
4.10.2017 22:06

Ruský prezident Vladimir Putin sa ešte nerozhodol, či bude vo voľbách, ktoré sa budú konať v marci 2018, opätovne kandidovať za prezidenta. Putin chce rozhodnutie oznámiť do konca roka. Agentúra Associated Press pripomína, že ide o tradičný Putinov postup, keď dôležité rozhodnutia týkajúce sa ruskej politiky oznamuje až v poslednej možnej chvíli.

Putin má podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky stále viac ako osemdesiatpercentnú podporu medzi ruskými občanmi. Ak sa rozhodne opäť kandidovať, je vysoko pravdepodobné, že zvíťazí a bude zvolený na ďalšie šesťročné obdobie. Medzi ďalšími kandidátmi sa spomínajú najčastejšie traja veteráni ruskej politiky - komunista Gennadij Zjuganov, ultranacionalista Vladimir Žirinovský a liberál Grigorij Javlinský - z ktorých ale ani jeden nemá reálnu šancu na zvolenie.

Najpopulárnejšia postava súčasnej ruskej opozície, známy bloger a aktivista Alexej Navaľný, síce trvá na tom, že bude v prezidentských voľbách tiež kandidovať, ale Kremeľ tvrdí, že mu to neumožní, keďže sa dopustil opakovaného porušenia zákona, napríklad organizáciou nepovolených zhromaždení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok