Za pokus o vraždu Erdogana poslal súd na doživotie desiatky ľudí

TA3 SITA
4.10.2017 17:30

Tridsaťštyri ľudí odsúdil súd v tureckom meste Mugla na doživotné tresty za pokus zabiť prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas minuloročného pokusu o puč. Medzi ďalšie zločiny, ktorých sa odsúdení dopustili, patrí porušovanie ústavného poriadku či vražda dvoch policajtov, informuje turecká televízia TRT.

Rozsudky sú súčasťou procesu s celkovo 46 ľuďmi obvinenými v prípade útoku na hotel v letovisku Marmaris, v ktorom Erdogan v čase pokusu o prevrat býval. K útoku došlo v prvý deň pokusu o puč, 15. júla 2016, ale Erdogan z hotela krátko predtým unikol. Jeden obvinený bol zbavený viny, o rozsudkoch v prípade zvyšných obvinených televízia TRT zatiaľ neinformovala.

Celkovo je v procese s údajnými páchateľmi minuloročného pokusu o prevrat súdených viac ako 500 ľudí. Hlavným obvineným je exilový duchovný vodca Fethullah Gülen, ktorého turecké vedenie bezprostredne po odvrátení puču označilo za hlavnú osobu v jeho pozadí. Gülen tieto obvinenia odmieta a za skôr nepravdepodobné ich označujú aj mnohí znalci tureckej politickej scény.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok