Spisovateľ od takáčovcov sa za 30-tisíc dostal na slobodu

TA3 SITA
4.10.2017 13:41

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vyhovel žiadosti expolicajta Václava Kincla alias Váslava Neuera, ktorý bol stíhaný v kauze takáčovcov a prepustil ho z väzby na kauciu tridsaťtisíc eur.

Spisovateľ od takáčovcov sa za 30-tisíc dostal na slobodu
TASR/Branislav Račko

Prokurátor podal sťažnosť

Súd zároveň nahradil väzbu okrem peňažnej záruky aj dohľadom probačného a mediačného úradníka a obvinenému uložil povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Informovala o tom hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal voči nemu sťažnosť, ktorá má odkladný účinok a bude o nej rozhodovať Najvyšší súd SR. Václav K. je známy aj ako spisovateľ pod menom Václav Neuer.

Bývalého elitného policajta a spisovateľa stíhajú so skupinou podsvetia zvaných takáčovci, pôsobiacich pod vedením Ľubomíra K., zvaným Kudla. Kudlu prepustil sudca z väzby 21. júla na kauciu stotisíc eur a tiež mu uložil dohľad probačného a mediačného úradníka a povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Spisovateľa po prvý raz prepustil sudca z väzby krátko po Kudlovi na kauciu desaťtisíc eur, ale Najvyšší súd SR ho vo väzbe ponechal.

Prihlásil sa sám

Raziu na takáčovcov urobila polícia koncom januára, ale spisovateľa vtedy nezadržali a vo februári sa prihlásil sám. Sudca ŠTS ho následne vzal do väzby pre obavy z možného úteku. Václava K. vinia z členstva v zločineckej skupine, z podvodu, nátlaku a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Takáčovcov okolo Kudlu zadržali pri policajnej akcii pod názvom Aladin 29. januára tohto roku. Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné súvisiace trestné činy, ako je vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci a iné. Podľa prokuratúry trestnú činnosť páchali od roku 2009 do súčasnosti. Medzi zadržanými bol aj bývalý bobista a športový funkcionár Milan J., ktorého sudca 1. februára zobral do väzby, ale Najvyšší súd SR ho o týždeň na to prepustil na slobodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok