Čo chcú bugárovci presadiť do priorít vládnej koalície

TA3 SITA
4.10.2017 10:36

Strana Most-Híd chce do programových priorít súčasnej vládnej koalície presadiť možnosť prihlásiť sa pri sčítaní obyvateľstva k viacerým národnostiam. Podľa informácií agentúry SITA strana Bélu Bugára presadzuje na koaličných rokovaniach aj vytvorenie múzea zločinov komunizmu.

Čo chcú bugárovci presadiť do priorít vládnej koalície
TASR

Dane aj jadro EÚ

Medzi jej ďalšie požiadavky patrí budovanie jadra európskej únie, ako aj európska spolupráca v bezpečnostnej a hospodárskej oblasti.

V programových požiadavkách Mostu-Híd sú obsiahnuté aj požiadavky poslancov, ktorí do poslaneckého klubu Mostu-Híd prišli zo strany Sieť. Tí napríklad presadzujú spoločný dátum platnosti daňových a ekonomických zákonov pre podnikateľov, ktorým by mal byť vždy 1. január. V ekonomickej oblasti patrí medzi priority Mostu zníženie sadzby zdravotného poistenia o percentuálny bod (zo 4,4 na 3,4) a úprava vzorca výpočtu dôchodkov v 2. pilieri.

Most-Híd chce v koalícii presadiť aj zmeny fungovania na ústavnom súde a nezávislú kontrolu polície, čo pôvodne tiež navrhoval kedysi poslanec Siete a dnes Mostu-Híd Martin Fedor. V oblasti školstva je Most-Híd za zavedenie povinnej predškolskej dochádzky v dĺžke jedného roka. Medzi priority patrí aj oblasť národného školstva.

Podpora poľnohospodárov

Most-Híd má v kompetencii ministerstvo životného prostredia, ktoré riadi podpredseda strany László Solymos. V tomto rezorte chce Most presadiť posilnenie bezzásahových území v národných parkoch a opatrenia proti suchu. Pozornosť chce strana nasmerovať aj na podporu malých poľnohospodárov.

Predsedovia koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár 11. septembra podpísali Dodatok ku Koaličnej zmluve. K podpísaniu dodatku prišlo po tom, čo SNS v auguste vypovedala Koaličnú zmluvu. Lídri koalície sa zároveň dohodli, že na jeseň "nastavia" nové priority Programového vyhlásenia vlády, podpísaný dodatok sa totiž programovými otázkami nezaoberal. V dodatku sa lídri dohodli na nových pravidlách komunikácie. Ide napríklad o pravidelné stretávanie sa, a to vždy v pondelok pred zasadaním parlamentu a vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok