Vysoké školy zaznamenali pokles študentov, štát pripravuje projekty

TA3
4.10.2017 06:26

Vlani študovalo v slovenských vysokých školách o 10.979 vysokoškolákov menej ako v roku 2015. Takmer sedempercentný úbytok zapríčinil demografický pokles. Konštatuje ministerka školstva Martina Lubyová v správe, ktorou sa bude zaoberať vláda SR .

Vysoké školy zaznamenali pokles študentov, štát pripravuje projekty
TASR/Andrej Galica

Nedokážu zastaviť pokles

Časť škôl sa snaží výpadok nahradiť študentmi zo zahraničia, aktivity však nedokážu zastaviť pokles študentov. Z národného hľadiska bude podľa ministerky potrebné prijať riešenia na zabezpečenie stabilizácie odborníkov, aby prípadné skončenie vysokej školy neznamenalo stratu odbornosti v celom sektore.

Ministri sa pozrú aj na to, že výdavky na vedu a výskum na Slovensku vlani poklesli. V roku 2016 predstavovali 640.835.000 eur, čo je 0,79 percenta HDP. V porovnaní s rokom 2015 pokles predstavuje 0,40 percentuálneho bodu. Rezort školstva konštatuje, že najväčší podiel výdavkov vynaložených na vedu a výskum predstavovali podnikateľské zdroje.

Spolupráca s OECD

Dobrovoľný ročný príspevok Slovenska do Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) na financovanie spoločných projektov na roky 2018 – 2020 bude 100-tisíc eur. Schválila to vláda. Doteraz Slovensko dobrovoľne prispievalo sumou 70-tisíc eur. Ministerstvo zahraničných vecí v materiáli zdôraznilo, že poskytovanie príspevku tohto typu vplýva na vnímanie členskej krajiny a zlepšuje jej imidž v organizácii, a príspevky majú jednoznačne pozitívny vplyv na tvorbu a realizáciu sektorových politík na Slovensku.

Okrem toho Slovensko platí aj povinný členský príspevok, ktorého výška sa vypočítava na základe HDP danej krajiny za tri predchádzajúce roky. Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším povinným členským, v roku 2016 to bolo 1,7 milióna eur a za rok 2017 predstavuje členský príspevok 1,93 milióna eur. Forma spolufinancovania spoločných projektov SR – OECD nie je jedinou možnosťou alokovania dobrovoľného príspevku SR do rozpočtu OECD. Jednotlivé ústredné orgány štátnej správy majú otvorenú možnosť realizovať vlastné projekty s OECD. Takúto možnosť v minulosti využilo ministerstvo školstva a aktuálne sa pripravuje projektová spolupráca s Úradom vlády SR v oblasti protikorupčného projektu a s úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu k Agende 2030.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok