Katalánci protestujú proti policajnej brutalite masívnym štrajkom

TA3 SITA TASR
3.10.2017 16:28

Španielsky región Katalánsko ochromil štrajk, ktorým miestni obyvatelia protestujú proti brutálnym policajným zásahom proti účastníkom nedeľňajšieho referenda. Účastníci štrajku zaplnili hlavné barcelonské bulváre a podľa britskej BBC zablokovali cesty na 24 rôznych miestach regiónu.

Zdravotníctvo v núdzovom režime

Mimo prevádzky je aj barcelonský prístav, naopak barcelonské letisko funguje ako v bežný deň. Zatvorená zostala v utorok aj väčšina škôl, zdravotnícke zariadenia fungujú len v núdzovom režime.

K štrajku sa pripojilo aj futbalové mužstvo FC Barcelona. Pondelkový tréning muselo prerušiť aj španielske reprezentačné družstvo po tom, čo španielski futbaloví fanúšikovia začali slovne útočiť na obrancu Gerarda Piquého, hráča FC Barcelona a stúpenca katalánskej samostatnosti.

Pri zásahoch španielskej polície proti účastníkom katalánskeho referenda utrpelo zranenia najmenej 890 ľudí. Zranených bolo aj 33 policajtov. Zásah španielskej polície proti Kataláncom šokoval svojou brutalitou, policajti v rámci neho strieľali do ľudí gumenými projektilmi, bili ich obuškami, ťahali ženy za vlasy a udierali ich do tváre. Španielsky premiér Mariano Rajoy vyjadril s policajným zásahom spokojnosť a vyhlásil, že Španielsko ukázalo, že je "príkladom pre svet, keďže preukázalo schopnosť veriť v seba a zlepšovať sa v každom momente".

Zodpovednosť za násilie

Oficiálny predstaviteľ španielskej vlády v Katalánsku Enric Millo vyjadril poľutovanie nad násilím, ktoré sprevádzalo referendum a spôsobilo zranenia stovkám civilistov a desiatkam policajtov. Súčasne však katalánsku vládu obvinil, že ona sama civilistov vystavila nebezpečenstvu. "Nič z toho by sa nebolo stalo, keby sa (katalánska) vláda nepostavila na odpor, neporušovala súdne rozhodnutia a neklamala a nepodvádzala ľudí," uviedol Millo.

Millo okrem toho obvinil regionálny parlament, združenie na podporu katalánskeho jazyka a kultúry Ómnium Cultural, ako aj starostov a primátorov katalánskych miest zasadzujúcich sa za odštiepenie Katalánska zo sprisahania so zámerom porušiť zákon.

Katalánsky denník Diari di Girona napísal, že radnica v Girone v pondelok vyhlásila Milla za nežiaducu osobu, a to práve v súvislosti s postupom španielskych policajných síl voči katalánskym voličom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok