Kiska ma neovplyvňoval, tvrdí Čižnár. Ľutuje, že ho do sporu zatiahli

TA3 SITA TASR
3.10.2017 14:21

V úlohe komentátora v spore dvoch najvyšších ústavných činiteľov sa cíti veľmi zle a ľutuje, že ho do neho zatiahli. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa po tom, ako bol v súvislosti s kauzou okolo Kiskovho účtovníctva "označený za klamára", rozhodol podľa vlastných slov objasniť niektoré veci.

Necítil tlak zo strany prezidenta

Čižnár odmieta, že by klamal o stretnutí, na ktorom bol on, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a vtedajší šéf SIS Ján Valko. Ako zdôraznil na tlačovej besede, vyprosí si takéto obvinenia a považuje za smutné a absurdné, že ho zatiahli do sporu medzi Kiskom a Ficom a je mu to nepríjemné. Čižnár nevie, aký bol impulz, že ho do tejto kauzy zatiahli.

Na stretnutí, ktoré sa podľa Čižnára odohralo v druhej polovici roka 2015, sa hovorilo aj o daňovom prípade spoločnosti Kiska Travel Agency, ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska. Čižnár uviedol, že prezident Kiska sám od seba povedal, že firma jeho brata je vyšetrovaná v súvislosti s daňovými trestnými činmi. Prezident podľa neho vyjadril obavu o objektívnosť vyšetrovania, za prokuratúru mu jej šéf garantoval objektívne vyšetrenie. Zdôraznil, že necítil zo strany prezidenta žiaden tlak. Čižnár potvrdil, že obe kauzy týkajúce sa spoločnosti KTAG preskúma generálna prokuratúra.

Smer: Fico hovoril pravdu

"Po dnešných vyjadreniach generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára už neexistujú žiadne pochybnosti o tom, že predseda vlády hovoril pravdu," reagovala na slová Čižnára hovorkyňa strany Smer-SD Ľubica Končalová. Generálny prokurátor podľa nej potvrdil, že prezident Kiska osobne informoval predsedu vlády o svojich daňových problémoch.

"Zároveň priznal, že sa prezident trikrát u neho zaujímal o stav vyšetrovania vo svojej súkromnej kauze, čo je z titulu jeho funkcie neprípustné," uviedla Končalová. Pre upokojenie situácie v spoločnosti by bolo podľa vládnej strany najvhodnejšie, aby prezident zverejnil všetky dokumenty týkajúce sa jeho daňovej povinnosti a financovania prezidentskej kampane.

Kiska: Je to absolútna lož

Robert Fico v nedeľu uviedol, že nevie o "kauze prezidenta SR Andreja Kisku" z nelegálne získaných informácií od daňových či iných orgánov. Kiska mal o svojich problémoch s daňami Ficovi povedať sám. "Bolo to pred rokom na hoteli Bôrik v Bratislave v prítomnosti ďalších svedkov, keď mi povedal, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme," povedal v nedeľu Fico. 

"To, čo premiér hovoril včera verejne a v auguste pred zástupcami mimovládnych organizácií neverejne, je lož," reagoval Kiska na sociálnej sieti. "Premiér klame. Je to absolútna lož. Môžem len potvrdiť slová generálneho prokurátora, že nikdy som nič pre žiadnu moju spoločnosť u orgánov činných v trestnom konaní nevybavoval," pokračoval prezident. Kisku mrzí, že s predsedom vlády sa mu opakovane stáva, že sa z médií dozvedá veci, ktoré údajne odzneli a ktoré údajne povedal. "Včera opäť raz zverejnil veľmi čudnú verziu jedného nášho stretnutia v hoteli Bôrik," uviedla hlava štátu. 

Fico v reakcii uviedol, že trvá na svojom stanovisku v súvislosti so "škandálom okolo prezidenta Andreja Kisku". "V plnom rozsahu trvám na svojom stanovisku, ktorým som len reagoval na snahu umelo ma zatiahnuť do daňového škandálu pána prezidenta," dodoal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok