Opozičný vyzývateľ župana Kotlebu sa vzdal kandidatúry

TA3 TASR
3.10.2017 13:20

Situácia na strednom Slovensku sa pred blížiacimi sa voľbami do VÚC výrazne mení. Kandidát na post banskobystrického župana Martin Klus, ktorého podporovali opozičné strany SaS, OĽaNO, NOVA, KDH a OKS, sa oficiálne vzdal kandidatúry v prospech svojho súpera.

Oboznámil sa s prieskumami

Klus v novembrových voľbách do vyšších územných celkov podporí Jána Luntera. Urobil tak po oboznámení sa s výsledkami prieskumov preferencií kandidátov od agentúr AKO a Median. Klus to oznámil na tlačovej besede v Banskej Bystrici.

"Dnešným dňom sa vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, pretože intoleranciu a nekompetentnosť treba z nášho kraja a aj z celého Slovenska vyhnať," vyhlásil. Klus zdôraznil, že ako spoločný kandidát viacerých politických subjektov svoje rozhodnutie s nimi konzultoval a má ich podporu. Ako politológ a poslanec Národnej rady za SaS Klus zdôvodnil, prieskumy oboch agentúr ukázali, kto je jasným favoritom vo voľbách na šéfa kraja.

Opatrenia pred jednokolovou voľbou

Niektorí kandidáti, ktorí sa vymedzujú proti ultranacionalistickému županovi Marianovi Kotlebovi, pred časom konštatovali, že ak prieskumy ukážu, kto z nich má výrazne vysokú podporu u obyvateľov BBSK, zachovajú sa zodpovedne a vzdajú sa v prospech toho silnejšieho. Dôvodom je jednokolová voľba, v ktorej môže byť trieštenie hlasov voličov rozhodujúcim faktorom.

O post predsedu BBSK sa do tejto chvíle uchádzali 16 kandidáti: Stanislav Mičev (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Pavel Greksa (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Martin
Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (ĽSNS).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok