Suchá žemľa a káva nie sú raňajkami, rozhodol súd v Nemecku

TA3 ČTK
3.10.2017 08:31

Suchá žemľa a k nej horúca káva alebo čaj: takto vyzerajú raňajky v mnohých domácnostiach počas bežných pracovných dní, kedy nezostáva veľa času nazvyš pred cestou do práce. Súd v západonemeckom Münstere rozhodol, že suché pečivo a horúci nápoj podľa zákona nie sú raňajkami.

Suchá žemľa a káva nie sú raňajkami, rozhodol súd v Nemecku
TASR/Pavel Neubauer

Súd sa tak neztotožnil s názorom finančného úradu, podľa ktorého suchá žemľa a nápoj tvoria plnohodnotné raňajky, ktoré zamestnávateľ musí zodpovedajúcim spôsobom zdaniť.

K plnohodnotným raňajkám patrí okrem žemle a teplého nápoja tiež maslo či pomazánka, prípadne syr alebo saláma, uviedol v rozsudku finančný súd v Münstere. Rozhodol tak v prospech softwarovej firmy s 80 zamestnancami, ktorá svojim pracovníkom a klientom dávala každé ráno k dispozícii okolo 150 suchých žemlí a zadarmo im ponúkala kávu či čaj z automatu.

Finančný úrad nedávno vymeral firme kvôli "bezplatnému poskytovaniu jedla zamestnancom vo forme raňajok" za roky 2008 až 2011 dodatočne daň vo výške 1,50 až 1, 57 eura za každého zamestnanca na deň.

Podľa sudcov z Münsteru kvôli chýbajúcej pomazánke či oblohe nešlo z daňového hľadiska o raňajky, ale iba o občerstvenie. To sa síce tiež musí zdaniť, ale iba od určitého množstva, ktoré dotyčná firma neprekročila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok