Slovensko sa čoskoro stane súčasťou predsedníckej trojky OBSE

TA3 TASR
2.10.2017 12:32

Generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Thomas Greminger v Univerzitnej knižnici v Bratislave spolu so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukášom Parízkom (nominant SNS) otvorili 11. ročník Slovenského bezpečnostného fóra.

Príprava predsedníctva a priority

Štátny tajomník počas tlačovej konferencie zdôraznil, že bezpečnostné prostredie je aj naďalej veľmi nepredvídateľné, dynamicky sa vyvíja a dá sa podľa neho povedať, že je zhoršené i v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc. Myslí si, že potreba organizácie, akou je OBSE, v súčasnosti narastá.

Slovenská republika bude od 1. januára 2019 na rok predsedať OBSE. Avšak krajina sa už v januári budúceho roka stane súčasťou tzv. Predsedníckej trojky OBSE. "Budeme sa snažiť posunúť diskusiu o jednotlivých bezpečnostných otázkach viac dopredu tak, aby sme zaistili stabilnejšie a predvídateľnejšie bezpečnostné prostredie," konštatoval.

Počas návštevy generálneho tajomníka, ktorý po prvý raz navštívil Slovensko, sa zameriavajú na prípravu predsedníctva, priority a akým spôsobom môže byť Slovensko pridanou hodnotou pre OBSE a bezpečnosť. "Slovenská republika nemá záujem byť len konzumentom bezpečnosti, chce byť aj určitým poskytovateľom bezpečnosti," zdôraznil. Hlavnými témami diskusie okrem toho bola aj aktuálna bezpečnostná situácia vo svete s dôrazom na situáciu na východnej Ukrajine, migračná kríza a aktivity OBSE v boji proti terorizmu.

Bezpečnostná spolupráca v Európe

Medzi oblasti, ktoré Slovensko vníma na pôde OBSE citlivo, a chce aj prostredníctvom svojho predsedníctva v 2019 prispieť k ich riešeniu, patrí oblasť migrácie, energetickej bezpečnosti, reforma bezpečnostného sektora, kybernetická bezpečnosť, boj proti terorizmu a extrémizmu, ale aj rozvoj inštitúcií právneho štátu.

"Spolupráca v rámci bezpečnosti v Európe čelí mnohým výzvam. Táto spolupráca naráža na, povedal by som, historický deficit dôvery medzi jednotlivými kľúčovými aktérmi," uviedol Thomas Greminger, ktorý sa stal generálnym tajomníkom v júli 2017. V otázke ďalšej spolupráce a dialógu s Ruskom uviedol, že OBSE je dobre uspôsobená na to, aby mohla podporovať ďalšie zbližovanie v rámci vzájomných vzťahov.

Ako generálny tajomník sa chce sústrediť na tri kľúčové oblasti – na to, aby OBSE konala tak, ako to má stanovené v cieľoch, aby pôsobila ako platforma pre dialóg o bezpečnostných otázkach a hlavne aby posilnila spoluprácu s ostatnými organizáciami, ako je OSN alebo NATO. OBSE je najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou s 57 štátmi Európy, Strednej Ázie a Severnej Ameriky.

Slovenské bezpečnostné fórum predstavuje vrcholné stretnutie diplomatického zboru, parlamentných poslancov, zástupcov medzinárodných organizácií, akademickej obce, tretieho sektora, súkromnej sféry a verejnej správy. Viac ako 150 účastníkov hodnotí prácu rezortov a inštitúcií v diskusiách a prezentáciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok