V Las Vegas zabili okolo 58 ľudí, ide o najhorší masaker v histórii

TA3 ČTK TASR SITA
2.10.2017 10:46

Podľa médií ide o najhorší podobný masaker v americkej histórii. V meste Las Vegas vyčíňal strelec a podľa posledných informácií zabil viac ako 58 ľudí a asi 515 ich zranil. Z hotela v známej štvrti Strip strieľal do fanúšikov, ktorí sa pod ním zúčastňovali festivalu. Vrah sa pri konfrontácii s políciou sám zastrelil.

Lasvegaský šerif Joe Lombardo predtým uviedol, že hlavný podozrivý, ktorý sa nachádzal na 32. poschodí hotela Mandalay Bay, spustil v nedeľu o 22.08 h miestneho času (niečo po deviatej ráno nášho času) paľbu z automatickej zbrane na ľudí sledujúcich vystúpenie folkového speváka Jasona Aldeana. To sa konalo pod holým nebom neďaleko hotela. Očití svedkovia uviedli, že streľba trvala približne minútu.

Podozrivý, ktorý sa podľa aktualizovaných informácii v hoteli sám zastrelil počas konfrontácie s políciou, je podľa šerifa Lombarda miestnym obyvateľom a s najväčšou pravdepodobnosťou konal sám. Zverejnili aj jeho totožnosť - ide o 64-ročného Stephena Paddocka. Polícia už našla aj ženu, Marilou Danleyovú, ktorá sa so strelcom v hoteli ubytovala a po ktorej bolo vyhlásené pátranie. (Obaja sú na snímke hore.)

"Potvrdzujeme, že jeden podozrivý bol zneškodnený. Vyšetrovanie pokračuje. Opäť vás prosím, nechoďte v tejto chvíli do štvrte Strip," vyzvali policajti na Twitteri. Medzinárodné letisko v Las Vegas v dôsledku incidentu prerušilo prevádzku.

Ako naznačujú videá zo sociálnych sietí, na ktorých vidno ľudí utekajúcich z miesta činu, páchateľ strieľal z automatickej zbrane. "Počul som najmä výstrely, veľa výstrelov. Myslel som si, že niekto brzdil, ale keď som zišiel po schodoch, videl som utekajúcich ľudí, ktorí hľadali svoje rodiny," uviedol očitý svedok Bryan Heifner ubytovaný v hoteli oproti Mandalay Bay. "Hneď som išiel naspať do svojej izby, zamkol sa a zhasol svetlá," dodal.

Na koncerte bolo okolo 30-tisíc ľudí a po výstreloch vypukla panika. Návštevníci hovoria o mnohých obetiach. "Liezli sme cez mŕtvoly," uviedla Cari Copelandová Pearsonová, jedna z návštevníčiek festivalu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok