Zhodnotili ponuky na nové sídla agentúr EÚ. Uspeje Bratislava?

TA3 TASR
30.9.2017 19:54

Európska komisia zverejnila správu, v ktorej zhodnotila ponuky jednotlivých členských štátov, uchádzajúcich sa o presídlenie dvoch agentúr EÚ z Londýna po Brexite. Nezostavila však žiaden rebríček ani užší zoznam uchádzačov a nevydala vo veci žiadne odporúčania.

Zhodnotili ponuky na nové sídla agentúr EÚ. Uspeje Bratislava?
SITA/AP

Sťahujú sa dve agentúry

Eurokomisia zdôraznila, že rozhodnutie o nových sídlach agentúr je plne v kompetencii členských štátov Únie, informovala agentúra Reuters. V súvislosti s pripravovaným odchodom Británie z EÚ sa majú z Londýna presídliť dve agentúry EÚ: Európska agentúra pre lieky a Európsky orgán pre bankovníctvo.

Nové sídlo agentúre pre lieky by chcelo poskytnúť 19 európskych miest vrátane Bratislavy, Dublinu, Helsínk, Barcelony, Bukurešti, Sofie či Záhrebu. Ohľadne presídlenia EBA dostala EK osem ponúk; medzi uchádzačmi figurujú napríklad Brusel, Frankfurt nad Mohanom, Luxemburg, Praha, Varšava a Viedeň.

Rozhodnúť by mali v novembri

Komisia vo svojej zverejnenej správe podrobne posúdila všetkých 27 ponúk v súlade s kritériami, ktoré schválili lídri členských štátov EÚ. V každom jednotlivom prípade pritom hodnotila ponúknuté priestory, dopravnú dostupnosť lokality, ponuku školských zariadení, podmienky v oblasti pracovného trhu, sociálneho zabezpečenia a zdravotnej starostlivosti a tiež opatrenia na zaistenie kontinuity činnosti agentúry.

V rámci hodnotenia sa berie do úvahy aj to, či v tej-ktorej krajine už sídli niektorá z decentralizovaných agentúr EÚ.  Citlivé detaily jednotlivých ponúk, týkajúce sa financií a ďalších podobných aspektov, Komisia zo svojej hodnotiacej správy vynechala.  O stanovisku EK by mali diskutovať lídri EÚ na októbrovom summite. Konečné rozhodnutie ohľadne nových sídel agentúr by malo potom padnúť v novembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok