Katalánci nocovali na školách, strážili volebné miestnosti

TA3 TASR
30.9.2017 07:20

V Barcelone to začína pred zajtrajším referendom vrieť. Miestne médiá hlásia potýčky medzi demonštrantmi a príslušníkmi policajných zložiek. Kontroverzné referendum o nezávislosti sa začne zajtra ráno. Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis medzitým označil plebiscit za paródiu demokracie.

Líder ľudí podporil

Katalánsky líder Carles Puigdemont ukončil predvolebné zhromaždenie za odtrhnutie regiónu od Španielska slovami, že nedeľné referendum o nezávislosti Katalánska dá občanom tohto severovýchodného regiónu právo na to, aby ich vypočul a uznal celý svet.

Puigdemont mal prejav v katalánskej metropole Barcelona pred nadšenými, jasajúcimi podporovateľmi nezávislosti. Podľa jeho slov ísť hlasovať znamená, že Katalánci idú za svojím cieľom - "za nezávislosťou a rešpektom, ktoré sa nám snažili vziať".

Španielsky premiér Mariano Rajoy je ostro proti referendu. Puigdemont uviedol, že Katalánci už porazili "autoritársku vládu, ktorá nechcela, aby sme sa dostali do tohto bodu". Vládnuca separatistická vláda v Katalánsku prisľúbila, že do 48 hodín vyhlási nezávislosť, ak v nedeľnom referende zvíťazia hlasy za odtrhnutie. Španielsky ústavný súd však nariadil zastavenie tohto ľudového hlasovania a neželá si ho ani centrálna vláda v Madride. Nie je jasné, či katalánska polícia zatvorí hlasovacie miestnosti a či budú mať občania možnosť hodiť hlasovacie lístky do urien.

Podporujú centrálnu vládu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron stojí pevne za centrálnou vládou v Španielsku v jej spore s katalánskym regiónom ohľadne referenda o nezávislosti. Macron na záver summitu Európskej únie vyhlásil: "Rešpektujem jednoduchý princíp - nemáme druhých poučovať, jedna členská krajina druhú."

Španielsky premiér Rajoy na summite chýbal práve pre domácu krízu spôsobenú katalánskym ľudovým hlasovaním o nezávislosti naplánovaným na nedeľu. Macron uviedol: "Verím v odhodlanie Mariana Rajoya ubrániť záujem celého Španielska."

Viceprezident Európskej komisie Frans Timmermans uviedol, že ľudia by mali rešpektovať ústavu a vládu zákonov vo svojich krajinách. Vyjadril sa tak práve pred nedeľným referendom v Katalánsku. To, ako si ľudia v nejakom členskom štáte EÚ usporiadajú spoločnosť, "by malo prebehnúť v súlade s ústavou daného členského štátu". Timmermans uviedol: "Vláda zákonov je to, že dodržiavate zákon a ústavu, aj keď sa vám nepáčia."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok