EÚ vyberá DPH neefektívne, prichádza o miliardy

TA3 SITA
28.9.2017 15:31

Krajiny Európskej únie podľa odhadov stratili v roku 2015 pre neefektívny výber dane z pridanej hodnoty celkovo 152 mld. eur.

EÚ vyberá DPH neefektívne, prichádza o miliardy
SITA/AP

Vyplýva to z novej štúdie Európskej komisie. Medzera vo výbere DPH, čo je celkový rozdiel medzi očakávanou výškou príjmov z tejto dane a skutočne vybranou sumou, opäť poukazuje na nutnosť vážnej reformy, uviedla EK.

Slovensko malo podľa štúdie v rámci členských štátov EÚ v roku 2015 druhú najvyššiu medzeru vo výbere DPH, a to na úrovni 29,4 percenta. Horšie na tom bolo iba Rumunsko s medzerou 37,2 percenta a po Slovensku nasledovalo Grécko (28,3 %).

Najmenšie medzery vo výbere DPH podľa štúdie mali Španielsko (3,5 %) a Chorvátsko (3,9 %). V absolútnom finančnom vyjadrení malo najvyššiu medzeru vo výbere DPH Taliansko, a to v sume 35 mld. eur.

Hoci výber DPH prejavuje určité znaky zlepšenia, chýbajúce objemy zostávajú neprijateľne vysoké, uviedla EK. "Členské krajiny by nemali akceptovať také šokujúce straty na príjmoch z DPH. Onedlho predložíme vylepšené pravidlá týkajúce sa DPH pri cezhraničnom predaji," povedal eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok