Vyčíslili škody po ničivých zemetraseniach v Mexiku

TA3 TASR
28.9.2017 07:06

Mexická vláda odhadla, že škody spôsobené tento mesiac dvoma silnými zemetraseniami presiahnu dve miliardy dolárov. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto uviedol, že 370 miliónov dolárov je potrebných na opravu škôd v štátoch Oaxaca a Chiapas, ktoré zaznamenali pri zemetrasení 7. septembra.

Prvé otrasy s magnitúdou 8,2 s epicentrom v Tichom oceáne si vyžiadali životy 100 ľudí v južnej časti krajiny. Oveľa viac peňazí bude treba na obnovu po druhom zemetrasení s magnitúdou 7,1 z 19. septembra. Jeho epicentrum bolo približne 130 kilometrov južne od hlavného mesta Mexiko, v ktorom spôsobilo veľké škody. Počet obetí sa vyšplhal na 337, takmer 200 je z mexickej metropoly.


Okrem odhadovaných 570 miliónov dolárov na opravu budov potrebuje krajina ďalších 740 miliónov dolárov na opravu poškodených škôl. Zemetrasenie tiež poškodilo viac ako 1500 kostolov a historických budov. Náklady na ich rekonštrukciu sú viac ako 400 miliónov dolárov, informovala ministerka kultúry María Cristina García Cepedová.

V štátoch Morelos a Puebla došlo k poškodeniu 14 chrámov a kláštorov zo 16. storočia, ktoré boli na zozname svetového dedičstva UNESCO. "Dúfam, že v krátkom čase, v priebehu pár mesiacov, bude všetko obnovené," uviedol podľa agentúry DPA prezident Nieto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok