Ak chcete skutočne poraziť hlad, jedzte tieto potraviny

TA3
1.10.2017 19:55

Škvŕka vám v žalúdku, aj keď ste sa prejedli čokolády? Je to celkom normálne, pretože ste si zvolili zlú potravinu. Mnohé jedlá dokážu prirodzeným spôsobom potlačiť hlad: sú to najmä tie, ktoré sú bohaté na proteíny. Iné len stimulujú chuť. Pozrite si, čo treba jesť, aby ste skutočne porazili hlad.

Ak chcete skutočne poraziť hlad, jedzte tieto potraviny
ČTK/Tetra Images

Ťažká otázka: Suši alebo pizza?

Ako môžu niektoré potraviny vyvolávať hlad namiesto toho, aby zasýtili? Nad týmto paradoxom sa zamýšľal francúzsky denník Le Figaro. Tajomstvo tkvie vo vysokom glykemickom indexe takýchto "klamlivých" potravín. Tie rýchlo zvyšujú obsah cukru v krvi, ktorý ale veľmi rýchlo aj poklesne. Mechanizmus hladu je stimulovaný poklesom glykémie a to vedie krátko po jedle k známemu škvŕkaniu v bruchu. Niektoré potraviny však môžu byť bez výživných látok a hlad neutíšia.

Klamete sa, že dva kúsky suši sú lepšie ako kus pizze? Je to omyl, suši sa skladá hlavne z bielej ryže a jeho glykemický index je aj tak vysoký. Z japonskej kuchyne sa teda radšej odporúča polievka miso a sašimi, ktoré sú bohaté na proteíny a zasýtia.

Problém majú aj vyznávači odšťavovania. Stopercentný džús nie je lepší ako kusy ovocia, pretože ovocná vláknina sa nachádza v dužine a v šupke. Keď sa ovocie odšťaví, zostane len cukor, ktorý zvyšuje glykémiu. Navyše sa pripravujete o žuvanie, ktoré tiež prispieva k pocitu zasýtenia.

Problém s cereáliami

Prečo sa po vypití niekoľkých pohárov alkoholu potrebujeme zahryznúť aspoň do niečoho malého? Dôvod je opäť jednoduchý: pitie znižuje úroveň glykogénu, čo je zásobná forma cukru, ktorú skladuje sám organizmus a zvyšuje ňou glykémiu. Tá vzápätí poklesne a vedie k pocitu hladu.

Ani priemyslovo vyrábané cereálie a müsli nie sú vhodné. Aby sa cereálie zmenili na zhluky vločiek, spracovávajú sa pri vysokých teplotách a ich nutričná hodnota sa tak zníži. Často sú ešte aj sladené a tučné vďaka kúskom čokolády. Oveľa lepšou voľbou sú ovsené vločky.

Čo sa týka burgerov, tie bývajú bohaté na cukry predovšetkým vďaka omáčkam. Najprv telo nasýtia tuk a proteíny z mäsa, ktoré žalúdok dlhšie spracováva. Cukor čoskoro znovu povzbudí chuť. Lepšou voľbou je domáci burger s kopcom zeleniny. Najlepšou voľbou sú však ľahké proteíny v hydine.

Vlčí hlad po hranolčekoch

Zemiaky, či už sa upečú v rúre alebo sa jedia v podobe kaše či hranolčekov, majú vysoký glykemický index. Na chvíľu zasýtia, ale krátko po jedle opäť zaútočí vlčí hlad.

Raňajkujete každé ráno biele pečivo? Zrejme aj vy zažívate pocit, keď sa už hodinu po jedle dostaví pocit nenasýtenia. Biele pečivo vyrobené z rafinovanej múky má vysoký glykemický index. Samozrejme, neznamená to, že chutné rožky sú tabu. Lepšie však zasýti pečivo bohaté na vlákninu ako napríklad celozrnné pečivo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok