Facebook v Rusku možno zablokujú, nespĺňa požiadavky

TA3 TASR
26.9.2017 15:20

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií varovala, že prístup na Facebook v Rusku bude na budúci rok zablokovaný, ak táto sociálna sieť nebude spĺňať požiadavky zákona o uchovávaní osobných údajov.

Facebook v Rusku možno zablokujú, nespĺňa požiadavky
SITA/AP

Riaditeľ služby Roskomnadzor Alexandr Žarov upozornil, že "zákon platí pre všetkých rovnako". Uviedol, že v kauze Facebook "my buď dosiahneme, aby sa (zákon) dodržiaval, alebo spoločnosť svoju činnosť na území Ruska preruší". Pripomenul, že takto radikálne Rusko postupovalo v prípade služby LinkedIn. Žarov upozornil, že žiadne výnimky vo veci dodržiavania zákona neplatia.

Žarov pritom poznamenal, že Roskomnadzor si "veľmi dobre uvedomuje", že Facebook je v Rusku veľmi obľúbený. Súčasne však pripomenul, že "nejde o unikátnu službu, (lebo) sú aj iné sociálne siete ... a preto budeme trvať na tom, aby spoločnosť Facebook dodržiavala" zákon č. 242, ktorý od zahraničných spoločností vyžaduje, aby osobné údaje uchovávali v Rusku.

Tomuto zákonu, prijatému v roku 2015, kritici vyčítajú, že potenciálne umožňuje ruským tajným službám prístup k osobným údajom používateľov sociálnych sietí. Zákon o osobných údajoch nariaďuje skladovať dáta ruských občanov na území krajiny. Weby, ktoré tento zákon nedodržiavajú, sa dostávajú so špeciálneho registra Roskomnadzoru a ten ich - v prípade, že sa odmietnu podriadiť zákonu - zablokuje. Vlani bola z tohto dôvodu v Rusku zablokovaná služba LinkedIn.

Témy: Rusko Facebook
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok