Slovensko je medzi najmenej zdravými krajinami sveta

TA3 ČTK
26.9.2017 11:27

Najnezdravšie žijúci národ na svete sú Česi. Vyplýva to z britskej porovnávacej štúdie, podľa ktorej sme sa medzi absolútnou "špičkou" v tejto oblasti umiestnili aj my. Prekvapili naopak krajiny ako Afganistan či Niger.

Slovensko je medzi najmenej zdravými krajinami sveta
ILU FOTO: SITA/AP

Česko dominuje

Česká republika je vraj najnezdravšou krajinou na svete, pokiaľ ide o kombináciu alkoholu a tabaku a o počet obéznych ľudí. V prvej desiatke je deväť bývalých komunistických krajín v strednej a východnej Európe, desiate sú Spojené štáty s Litvou. Na druhom mieste je Rusko, na treťom Slovinsko. Slovensko je piate. Vyplýva to z porovnávacej štúdie 179 krajín sveta, ktorá sa opiera o verejne dostupné dáta Svetovej zdravotníckej organizácie, americkej Ústrednej spravodajskej služby a Svetovej pľúcnej organizácie.

V Česku sa priemerne skonzumuje 13,7 litra alkoholu na osobu a krajina je na 11. mieste v spotrebe tabakových výrobkov. Celkovo tretie Slovinsko je na šiestom mieste v množstve vyfajčených cigariek za rok, a síce 2637 na osobu. USA sa do prvej desiatky dostali kvôli rozšírenej obezite, ktorá postihuje 35 % obyvateľov. Najobéznejší sú však obyvatelia tichomorských ostrovov - Samoa má takýchto obyvateľov 41,6 %.

Najnezdravšie krajiny sveta:

  1. Česko
  2. Rusko
  3. Slovinsko
  4. Bielorusko
  5. Slovensko
  6. Maďarsko
  7. Chorvátsko
  8. Poľsko
  9. Luxembursko
  10. USA, Litva

Najchudobnejší sú najzdravší?

"Najzdravšia" krajina sveta je v tejto porovnávacej štúdii Afganistan, ktorá má len 2,7 % obéznych obyvateľov. Krajina je tiež v skupine 20 štátov sveta, kde sa najmenej fajčí a pije alkohol. Do skupiny desiatich "najzdravších" zaradili ďalšie veľmi chudobné krajiny ako Guinea, Niger alebo Eritrea, Somálsko a Etiópia. 

Štúdia tak nezohľadňuje okolnosť, že ide o regióny postihnuté častými ozbrojenými konfliktami, opakujúcimi sa epidémiami a rozšírenou podvýživou. Obyvatelia Českej republiky vychádzajú zo štúdie najhoršie. Tá ale neupozorňuje na fakt, že konzumácia je evidovaná zemepisne, a teda sa na nej podieľajú napríklad aj zahraniční turisti, ktorí hromadne usporiadavajú víkendové výlety do pražských podnikov.

Najzdravšie krajiny sveta:

  1. Afganistan
  2. Guinea
  3. Niger
  4. Nepál
  5. Kongo
  6. Eritrea
  7. Malawi
  8. Somálsko
  9. Mozambik
  10. Etiópia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok