Oscarový herec sa obáva Brexitu, získal ďalšie občianstvo

TA3 SITA
24.9.2017 00:13

Anglický herec Colin Firth získal talianske občianstvo, o ktoré si požiadal v máji. Informáciu potvrdilo talianske ministerstvo vnútra. Päťdesiatšesťročný rodák z Grayshottu sa stal vhodným kandidátom pre získanie talianskeho občianstva vďaka manželstvu s filmovou producentkou Liviou Giuggioli, ktorú si vzal za manželku v roku 1997.

Oscarový herec sa obáva Brexitu, získal ďalšie občianstvo
SITA/AP

Neistota v okolí

"Veľmi známy herec, ktorý získal Oscara za film Kráľova reč je ženatý s občiankou našej krajiny a často preukázal voči našej zemi lásku," uviedlo ministerstvo, keď oznámilo, že umelec získal taliansky pas.

Firth, ktorý je teraz britským aj talianskym občanom, vysvetlil že si o občianstvo juhoeurópskej krajiny zažiadal, pretože "v okolí panuje neistota", čím chcel zrejme poukázať na odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Ako tiež uviedol, jeho manželka má tiež britský pas a obe ich deti majú dvojité občianstvo.

"Mysleli sme si, že bude rozumné, ak budeme mať všetci rovnaké," povedal, s tým, že aj napriek talianskemu občianstvu bude stále "extrémne britský". "Ktokoľvek, kto sa zosobášil s Talianom alebo Taliankou, vie, že si neberie len jednu osobu, ženíte sa s rodinou a možno aj celou krajinou. Tak ako takmer každý, vášnivo milujem Taliansko a to, že sa môžem pridať k mojej žene a deťom v dvojitom občianstve je pre mňa veľkým privilégiom," dodal.

Stvárnil britského kráľa

Colin Andrew Firth sa pôvodne venoval divadlu, vo filme sa presadil vďaka historickej dráme Valmont (1989) režiséra Miloša Formana. Veľký úspech mu priniesla romantická komédia Denník Bridget Jonesovej (2001) a jej pokračovanie Bridget Jonesová: S rozumom v koncoch (2004), pričom si zahral aj v tretej snímke zo série s názvom Dieťa Bridget Jonesovej (2016).

V roku 2009 stvárnil hlavnú úlohu v dráme Single Man, ktorá mu vyniesla uznanie kritiky na celom svete, Volpi Cup z Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, britskú filmovú cenu BAFTA a nominácie na Oscara a Zlatý glóbus. V roku 2011 získal Oscara, cenu BAFTA i Zlatý glóbus za stvárnenie kráľa Juraja VI. v spomínanej historickej dráme Kráľova reč.

Okrem toho si zahral aj v snímkach ako Anglický pacient (1996), Zamilovaný Shakespeare (1998), Láska nebeská (2003), Dievča s perlou (2003), Kúzelná opatrovateľka (2005), Konečne spolu (2007), Mamma Mia! (2008), Dorian Gray (2009), Jeden musí z kola von (2011), Koľaje osudu (2013), Kúzlo mesačného svitu (2014), Kingsman: The Secret Service (2014) či jeho pokračovaní Kingsman: Zlatý kruh (2014).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok