USA vykonali pri KĽDR najtesnejšie manévre v tomto storočí

TA3 ČTK TASR
23.9.2017 20:19

Medzinárodným vzdušným priestorom nad morom neďaleko východného pobrežia Severnej Kórey preleteli americké strategické bombardéry sprevádzané bojovými stíhačkami. Oznámilo to americké ministerstvo obrany. Na letecké manévre zareagoval severokórejský minister zahraničia, ktorý odsúdil správanie Donalda Trumpa.

Demonštrácia sily

Hovorkyňa ministerstva uviedla, že cieľom operácie bolo demonštrovať rozsah vojenských možností, ktoré má prezident Donald Trump k dispozícii.

Podľa hovorkyne Pentagónu je to najsevernejší let americkej stíhačky alebo bombardéra v demilitarizovanom pásme pri severokórejskom pobreží v 21. storočí. "Zdôrazňuje to, ako vážne berieme ľahkomyseľné správanie KĽDR," povedala Whiteová s odkazom na severokórejský jadrový a raketový program.

Ministerstvo obrany zverejnilo podľa agentúry Reuters informáciu o prelete krátko pred očakávaným prejavom severokórejského ministra zahraničných vecí na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Washington je pripravený

"Misia je ukážkou odhodlania Spojených štátov a jasným odkazom, že prezident má k dispozícii mnoho vojenských možností, ako sa vysporiadať s akoukoľvek hrozbou," povedala Whiteová. Washington je podľa nej pripravený "použiť celú škálu vojenského potenciálu na obranu vlasti a jej spojencov".

Lietadlá vyštartovali z amerického tichomorského ostrova Guam a z japonského ostrova Okinawa, kde pôsobia americkí vojaci. Kimov režim uskutočnil 3. septembra svoju šiestu a dosiaľ najsilnejšiu jadrovú skúšku. Tento rok už tiež otestoval desiatky rakiet a vyhráža sa testom vodíkovej bomby v Tichom oceáne.

Severokórejský vodca Kim Čong-un a šéf Bieleho domu Trump si v poslednej dobe posielajú tvrdé odkazy a vyhrážky. Trump nedávno nazval Kima "rakeťákom na samovražednej misii" a najnovšie aj šialencom. Vodca KĽDR zase nazýva amerického prezidenta "starým bláznom".

KĽDR kontrovala v New Yorku

Na americké manévre okamžite zareagovala aj Severná Kórea. Jej minister zahraničných vecí Ri Jong-ho vyhlásil, že vyhrážky amerického prezidenta Donalda Trumpa "úplným zničením" Severnej Kórey "spôsobujú, že vyslanie severokórejských rakiet na pevninu USA je o to nevyhnutnejšie". Diplomat povedal tieto slová na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Severná Kórea podnikne "neľútostnú preventívnu akciu", ak USA prejavia akýkoľvek náznak, že "odtínajú hlavu" Pchjongjangu, dodal minister. KĽDR nepotrebuje od medzinárodného spoločenstva súhlas s jadrovým potenciálom, a kým to medzinárodné právo neuzná, "jadrové kladivo spravodlivosti" je jedinou možnosťou, povedal šéf severokórejskej diplomacie.

Ri Jong-ho ďalej uviedol, že krajiny, ktoré sa nebudú zúčastňovať na amerických akciách proti Severnej Kórei, nebudú nijako ohrozené. Minister dodal, že Spojené štáty nemusia vťahovať do situácie Južnú Kóreu a Japonsko, ktoré označil za "poskokov". Trump, ktorého minister nazval "prezident Zlo" vlastniaci jadrové tlačidlo, je "najvážnejšou hrozbou pre svetový mier".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok