Zhodnotili Mayovej prejav. Je to zrada, tvrdí strojca Brexitu

TA3 TASR
22.9.2017 20:45

Bývalý líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage nie je spokojný s veľmi očakávaným prejavom premiérky Theresy Mayovej o vystúpení Británie z EÚ vo Florencii. Naopak, vyjednávač EÚ pre Brexit Michel Barnier našiel v tomto prejave aj pozitíva.

Odchod "len slovne"

Farage nazval prejav britskej premiérky o Brexite "zradou" a podľa neho ukázal, že politička chce odchod krajiny z Európskej únie "len slovne""Všetky oblasti integrácie, ktoré máme v súčasnosti, budú znovu zavedené," vyjadril sa Farage, dlhodobý aktivista za Brexit, teda vystúpenie ostrovnej krajiny z EÚ, ktorý je teraz politickým komentátorom a členom UKIP v Európskom parlamente.

"Dnešok je víťazstvom Westminsteru a politickej triedy," napísal Farage na Twitteri. "Vystrčili 17,4 milióna ľudí dva veľké prsty," dodal a na mysli ma 52-percentnú väčšinu voličov, ktorá vo vlaňajšom referende o brexite hlasovala za odchod Británie z EÚ. "Veľká zrada Brexitu pokračuje: Theresa Mayová vo Florencii ukázala, že všetko, čo chce, je uchlácholiť elitu v Bruseli," napísal Farage v komentári pre denník Daily Telegraph.

Rozdelenosť konzervatívcov

Líder hlavnej britskej opozičnej strany, labourista Jeremy Corbyn, sa takisto vyjadril k prejavu Mayovej. Uviedol, že aj napriek toľko ohlasovanému prejavu jej konzervatívna vláda "nie je stále o nič zrozumiteľnejšia" v tom, aký druh vzťahu bude mať Británia s EÚ po Brexite.

"Jediným pokrokom je zrejme to, že premiérka počúvala labouristov a postavila sa čelom k realite, že Británia potrebuje prechodné obdobie s elementárnymi podmienkami, ktoré poskytnú stabilitu firmám a pracujúcim," povedal Corbyn po Mayovej prejave vo Florencii.

"Je to tak preto, že Theresa Mayová a kolegovia z jej konzervatívneho kabinetu trávia viac času rokovaniami medzi sebou, než s EÚ," dodal labourista Corbyn a poukázal tak na rozdelenosť konzervatívcov v otázke Brexitu.

Ochota vyjednávať

Iný názor na prejav má vyjednávač Európskej únie pre Brexit Michel Barnier. Návrh Británie o dvojročnom prechodnom období podľa neho signalizuje "konštruktívneho ducha". Agentúra DPA v tejto súvislosti naznačila, že Barnierove slová naznačujú ochotu Únie vyjednávať.

"Pokiaľ si tak Európska únie bude priať, potom by tento nový návrh mohla EÚ vziať do úvahy," uvádza sa v Barnierovom vyhlásení po Mayovej prejave. Predsedníčka britskej vlády preukázala a vyjadrila podľa Barniera konštruktívneho ducha, ktorý je tiež počas týchto výnimočných rokovaní duchom Európskej únie. "Spojené kráľovstvo dnes prvýkrát požiadalo, aby mohlo mať za nezmenených podmienok naďalej prospech z prístupu na jednotný trh a ďalej ťažiť z jestvujúcej bezpečnostnej spolupráce," zhodnotil Barnier.

Britská premiérka Mayová v bazilike Santa Maria Novello v talianskej Florencii navrhla, aby sa Londýn a Brusel dohodli na tzv. prechodnej realizačnej fáze v trvaní približne dvoch rokov. Tá by podľa nej mala nasledovať po marci 2019, keď dôjde k oficiálnemu vystúpeniu Británie z Európskej únie a ešte pred uzatvorením trvalej dohody o budúcich vzťahoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok