Vo vodách pri Líbyi sa prevrátil čln, hľadajú desiatky nezvestných

TA3 TASR
22.9.2017 08:39

Najmenej päť utečencov zahynulo a ďalších vyše 90 je nezvestných po tom, čo sa prevrátil ich čln pri západnom pobreží Líbye, ktoré je hlavnou štartovacou lokalitou pre nebezpečné plavby cez Stredozemné more do Európy. Informovala o tom vo štvrtok 21. septembra líbyjská pobrežná stráž.

Vo vodách pri Líbyi sa prevrátil čln, hľadajú desiatky nezvestných
SITA/AP

Pašeráci využili chaos

Hovorca pobrežnej stráže Ajjúb Kásim uviedol, že poškodené plavidlo sa našlo v predchádzajúci deň zhruba 20 kilometrov od mesta Zuwára, ležiaceho na západnom pobreží Líbye. Do Európy smerujúci čln sa vydal na plavbu v piatok 15. septembra z neďalekého mesta Sabráta; potom sa mu minulo palivo. Na člne sa viezlo približne 130 migrantov, väčšinou Afričanov, dodal Kásim. Pobrežná stráž a rodiny žijúce neďaleko zachránili 30 migrantov vrátane piatich žien a dieťaťa, ale jeden z mužov zomrel krátko po vytiahnutí z mora.

Líbya sa pre migrantov smerujúcich do Európy stala jedným z hlavných tranzitných bodov, keďže pašeráci využili chaos po povstaní z roku 2011, keď bol zvrhnutý autoritársky vodca Muammar Kaddáfí. V tejto veľkej severoafrickej krajine pôsobia súperiace vlády a parlamenty, ale skutočnú moc majú početné ozbrojené oddiely, z ktorých mnohé zarábajú na pašovaní ľudí a na obchodovaní s nimi.

Európska únia dala už desiatky miliónov eur líbyjským úradom, aby sa pokúsili zastaviť prúd migrantov do Európy. Tieto financie idú najmä do posilnenia líbyjskej pobrežnej stráže, zabezpečenia južnej hranice Líbye a zlepšenia podmienok migrantov v záchytných strediskách.

Zahynulo viac ako dvetisíc ľudí

Taliansko dosiahlo v auguste ústnu dohodu s medzinárodne uznanou, ale slabou západolíbyjskou vládou, že bude poskytovať vybavenie, člny a platy tamojším polovojenským oddielom na to, aby zabraňovali migrantom v pokusoch preplaviť sa do Európy.

Polovojenské jednotky a bezpečnostní predstavitelia minulý mesiac podrobne oboznámili agentúru AP s touto dohodou a uviedli, že mnohé zo spomínaných miestnych milícií, najatých na zastavenie prúdu migrantov, sa predtým podieľali na pašovaní migrantov.

Úrad OSN pre migráciu-IOM informoval, že od začiatku roka 2017 pricestovalo po mori do Európy vyše 130.000 migrantov a utečencov, teda menšia polovica počtu z predchádzajúceho roka. Tri štvrtiny príchodzích dorazili do Talianska a zvyšok sa priplavil do Grécka, na Cyprus a do Španielska. Pri pokuse preplaviť sa cez Stredozemné more zahynulo tento rok okolo 2500 migrantov, čo je menej oproti približne 3200 migrantov za rovnaké obdobie v roku 2016, ako uviedol IOM.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok