Zomrela najbohatšia žena na svete, nevyhla sa viacerým aféram

TA3 TASR
21.9.2017 20:32

Dedička kozmetického impéria L'Oréal, najbohatšia žena nielen Francúzska, ale celej planéty Liliane Bettencourtová, zomrela v vo veku 94 rokov. Informáciu priniesli francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na dcéru zosnulej Francois Bettencourtovú-Meyersovú.

Zomrela najbohatšia žena na svete, nevyhla sa viacerým aféram
SITA/AP

Chceli zneužiť jej zdravotný stav

Veľké zásluhy majetnej ženy vrátane založenia nadácie na podporu vedeckých a kultúrnych projektov v roku 1987, ale predovšetkým jej angažovanosť pri správe kozmetického koncernu, pri ktorého zrode stál jej otec Eugéne Schueller, sa v uplynulých rokoch ocitli v tieni afér spájaných s miliardárkiným menom.

Počas jej života si zhlboka mohol vydýchnuť najprominentnejší z podozrivých v kauzách spájaných s jej menom, bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorého predvolebná kampaň sa mala údajne financovať s pomocou Bettencourtovej.

Niekdajšieho Sarkozyho volebného manažéra Erica Woertha súd napokon oslobodil od obvinenia, že prijal "čierne" peniaze, ktoré boli určené na predvolebnú kampaň. Iba v máji však vo Francúzsku odsúdili na tri roky väzenia dlhoročného dôverníka Bettencourtovej Francoisa-Marie Baniera, fotografa, ktorý mal zneužiť demenciu starej dámy. Šesť mesiacov z trestu súd v Bordeaux napokon fotografovi zmenil na podmienečný trest.

Desiatky miliárd eur

Súdom stanoveným opatrovníkom miliardárky zbavenej svojprávnosti bol od roku 2011 jej vnuk Jean-Victor Meyers. Bettencourtová sa ešte v poslednom verejnom vystúpení vyjadrila, že ju chcú zavrieť a že v prípade zbavenia svojprávnosti sa vysťahuje z Francúzska, to však bolo jej posledné vyjadrenie.

Mnohé tajomstvá si podľa znalcov pomerov zobrala seniorka do hrobu. Podozrenia, že z jej sídla plynuli nemalé finančné prostriedky ilegálne na volebnú kampaň politických subjektov, sa síce nepreukázali, avšak nikdy úplne nezmizli.

Dedička kozmetického koncernu, ktorý zamestnáva podľa oficiálnych údajov celkove 89.300 ľudí v rôznych častiach sveta a ktorého obrat predstavuje takmer 26 miliárd eur, bola najbohatšou ženou sveta. Americký magazín Forbes vyčíslil hodnotu jej majetku na približne 39,5 miliardy dolárov (v prepočte takmer 33 miliárd eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok