Celonárodné testovanie žiakov napokon bude, peniaze sa našli

TA3 SITA TASR
21.9.2017 12:25

Celonárodné testovanie piatakov bude. V rozpočte rezortu školstva na to našli 160-tisíc eur. Testovanie sa uskutoční 22. novembra papierovou formou a žiaci si tak overia vedomosti zo slovenčiny a matematiky. Ministerka školstva Martina Lubyová považuje vstupné hodnotenie na začiatku druhého stupňa za dôležité.

Chcú zistiť, kde je problém

Celoplošné testovanie vedomostí piatakov z matematiky a slovenského, resp. maďarského jazyka sa v tomto roku uskutoční. Ako informoval komunikačný odbor rezortu školstva, približne 45 tisíc žiakov 5. ročníka na vyše 1 400 základných školách si overí svoje vedomosti z týchto predmetov v stredu 22. novembra 2017.

„Deti sa nemusia na testovanie extra pripravovať, pretože sa testujú vedomosti, ktoré získali v prvom až štvrtom ročníku, takže ani učitelia piatych ročníkov sa nemusia obávať, že je to nejaké konkrétne hodnotenie, že to bude individualizované alebo zosobnené,“
uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.

Cieľom Testovania 5-2017, na ktorého realizáciu bolo vyčlenených 160-tisíc eur, je vstupné hodnotenie vedomostí a zručností žiakov na začiatku druhého stupňa ZŠ. Školám poskytne spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z prvého na druhý stupeň ZŠ a poslúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe z primárneho vzdelávania v celoštátnom meradle. Absolvujú ho aj žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

„Keď v rámci testov PISA Slovensko klesá stále hlbšie a hlbšie, my potrebujeme mať takýto nástroj pravidelne celoplošne, aby sme vedeli diagnostikovať, v čom sú naše problémy a aby sme vedeli urobiť nejakú nápravu," doplnila ministerka Lubyová.

Test vraj nesplní účel

Podľa poslankyne a odborníčky na vzdelávanie formujúcej sa strany SPOLU Zuzany Zimenovej Testovanie 5 neplní účel, ktorý mu verejnosť obvykle pripisuje. Rodičia sa z neho nedozvedia, ktorá škola je kvalitná. Výsledky testovania hovoria len o tom, ako piataci odpovedali v jeden konkrétny deň na danú sadu otázok z matematiky a slovenčiny alebo iného vyučovacieho jazyka. „Táto sada otázok pritom nie je zostavená tak, aby odhalila, či piataci doteraz preberané učivo skutočne ovládajú. Na to by muselo byť v testoch oveľa viac úloh a museli by trvať nie hodinu ale možno pol dňa,“ vysvetľuje

„Testovanie 5 je úplne iným typom testu, než ako sa ľudia domnievajú. Na jeho základe nemožno zistiť, či dieťa ovláda základné učivo v daných predmetoch. V teste sa totiž nachádzajú úlohy z rôznych oblastí, nielen zo základného učiva a otázky majú rôznu úroveň náročnosti. Dokonca sú tam aj zadania, ktoré žiaci vôbec nemuseli v škole preberať,“ upozorňuje.

Poslankyňa kritizuje najmä absenciu krokov po testovaní, ktoré by mali pomôcť slabším žiakom. „Testovanie 5 nezisťuje skutočnú úroveň vedomostí žiakov, ale ich iba triedi na nadpriemerných, priemerných a podpriemerných. Na výsledky Testovania 5 však nenadväzuje žiadna systematická pomoc tým slabším žiakom, čo považujem za trestuhodné zlyhávanie systému,“ doplnila Zimenová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok