Portoriko spustošil najsilnejší hurikán za posledné desiatky rokov

TA3 TASR
21.9.2017 06:32

Karibský ostrov Portoriko je po zásahu hurikánom Maria úplne bez elektrického prúdu. Oznámili to tamojšie úrady, podľa ktorých sa obmedzenie dotklo všetkých obyvateľov. Na ostrove ich žije približne tri a pol milióna.

Po prechode cez ostrov zoslabol

Mohutný hurikán Maria zoslabol po prechode cez karibský ostrov Portoriko, ktorý je americkým zámorským územím, na búrku druhej kategórie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány so sídlom v Miami. Meteorológovia naďalej počítajú s možnosťou, že Maria znova naberie na sile a zmohutnie na hurikán.

Búrku sprevádzal vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu, v nárazoch dosahoval vyššie hodnoty. Stred búrky bol 45 kilometrov severozápadne od mesta Aguadilla v Portoriku a pohyboval sa severozápadne približne 19-kilometrovou rýchlosťou.

Nebezpečný útvar by sa mal podľa predpovedí meteorológov v nasledujúcich hodinách presúvať ďalej od severozápadného pobrežia Portorika. Očakáva sa, že najbližšie prejde blízko severovýchodného pobrežia Dominikánskej republiky.

puerto-rico-hurricane-maria-67723-397e52602ecd4189ab3ac663fb85f795_0a000002-3f14-392a.jpg

Predstým spustošil Dominiku a Guadeloupe

Hurikán Maria zasiahol karibský ostrov Portoriko v plnej sile. Išlo o najsilnejší hurikán, aký na tomto ostrove zaznamenali za uplynulých 80 rokov. Maria už počas svojho prechodu cez Atlantický oceán spustošila ostrovy Dominika a Guadeloupe.

Hurikán udrel na Portoriko ako hurikán štvrtej kategórie a zdevastoval tam stovky domov. Spôsobil náhle záplavy katastrofických rozmerov a prerušil dodávky elektriny na celom ostrove, kde žije 3,4 milióna obyvateľov. Životu nebezpečný vietor dul na ostrove viac než 12 hodín. Zo zasiahnutej oblasti neboli bezprostredne po prechode hurikánu hlásené správy o obetiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok