Pätina Rusov bola ochotná voliť Putinovho neexistujúceho nástupcu

TA3 ČTK
20.9.2017 21:58

Každý piaty Rus bol ochotný hlasovať pre neexistujúceho kandidáta na post hlavy štátu, o ktorom bolo vopred povedané iba to, že ho podporil súčasný prezident Vladimir Putin ako svojho nástupcu.

Pätina Rusov bola ochotná voliť Putinovho neexistujúceho nástupcu
SITA/AP

Pre prezidentského kandidáta Andreja Semjonova by podľa tohto prieskumu hlasovalo 18 percent opýtaných: tri percentá respondentov tvrdili, že o Semjonovi počuli a mohli by za neho hlasovať, 15 percent opýtaných priznalo, že o ňom nikdy nepočulo, ale aj napriek tomu, by ho podporili. "Experiment sme uskutočnili preto, aby sme zistili, ako moc autorita dosluhujúceho prezidenta, ovplyvňuje voličské preferencie Rusov," uviedla sociologička Karina Pipijová z Levady.

Prezidentské voľby sa v Rusku uskutočnia v marci budúceho roka. Vladimir Putin síce ešte oficiálne neoznámil svoju kandidatúru, je však považovaný za jasného favorita.

Podľa skutočného prieskumu Levady z minulého mesiaca by pre dosluhujúceho prezidenta hlasoval každý druhý z opýtaných a tri pätiny z tých, ktorí už boli pevne rozhodnutí prísť k urnám. Predseda komunistov Gennadij Zjuganov sa podľa tejto ankety teší priazni troch percent opýtaných, šéf nacionalistov Vladimir Žirinovskij a opozičný bojovník proti korupcii Alexej Navalnyj dostali zhodne po dve percentá. Výsledky experimentu sa však zrejme nedajú využiť, tvrdí politológ Dmitrij Badovský, pretože Rusi vedia, že "pravdepodobnosť Putinovej kandidatúry je prakticky stopercentná."

Pripustil však, že Putinova podpora dobre funguje aj pri voľbách gubernátorov, čo umožnilo zmenu 70 percent šéfov regiónov. "Dopyt po zmenách pri moci sa netýka samotného prezidenta, väčšina by si ho priala vidieť naďalej na čele štátu. Občania vítajú jeho politiku obnovy kádrov," povedal politológ.

Ochota Rusov hlasovať za vymysleného Putinovho favorita podľa Kremľu svedčí o úplnej dôvere Rusov k svojmu prezidentovi. "Pri všetkých odchýlkach a výhradách, ktoré musí obsahovať každý sociologický výskum, môžeme povedať, že vypovedá len o jednom, o absolútne dominantnej dôvere k hlave ruského štátu a jeho kádrovej politike," vyhlásil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok