Hurikán Maria udrel na Portoriko. Kvíli ako kričiaca žena

TA3 ČTK
20.9.2017 16:10

V Karibiku si vyžiadal živel už najmenej 9 obetí. Mohutný hurikán Maria na svojej smrtiacej ceste Karibikom udrel aj na Portoriko. Ostrov zasiahol silou, akú nezažili už celé generácie miestnych. Známy "lovec hurikánov" hovorí, že živel vydáva vysoký kvílivý zvuk - ako žena, ktorá kričí z celej sily.

Jedna z najsilnejších v histórii

Hurikán Maria, ktorý už počas svojej cesty Atlantikom zničil ostrovy Dominika a Guadeloupe, udrel na Portoriko. Podľa meteorológov je to jedna z najsilnejších búrok, aké zasiahli ostrov v modernej histórii.

Maria krátko predtým síce stratila na sile a klesla z piateho na štvrtý stupeň, stále je však veľmi nebezpečná, uviedlo americké Národné stredisko pre hurikány. Prefekt Guadeloupe medzitým oznámil, že v dôsledku hurikánu na ostrove zahynuli už dvaja ľudia.

Na ostrove Dominika, ktorý živel spustošil predtým, potvrdili sedem mŕtvych. Počet obetí bude podľa neho pre "úplné spustošenie" ostrova ešte stúpať. Hurikán sprevádza vietor, ktorého rýchlosť dosahuje až 250 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia očakávajú, že Maria spôsobí v Portoriku oveľa väčšie škody, než predošlý hurikán piateho stupňa Irma. Predtým než dorazilo k Portoriku oko hurikánu, silný vietor rozbíjal okná a vzduchom lietali plechové strechy. Bez elektriny sa ocitlo približne 900.000 ľudí. "Počujem, ako v metropole San Juan odlietavajú strechy. Viditeľnosť sa veľmi znižuje," uviedla miesta redaktorka. Fotograf časopisu National Geographic Mike Theiss z hotelu v San Juanu tvrdil, že búrka vydáva vysoký kvílivý zvuk. "Znie ako žena, ktorá kričí z o všetkých síl," povedal tento lovec búrok.

Záchranári už nemohli zasahovať

Z niektorých pobrežných oblastí Portorika evakuovali obyvateľstvo. Evakuácia sa týkala predovšetkým ľudí žijúcich v drevených bungalovoch bez stabilných základov. Maria je totiž zrejme najsilnejší hurikán, aký zasiahol Portoriko za posledných 85 rokov. V roku 1932 sa nad Portorikom prehnal hurikán Georges, ktorý patril do tretej kategórie. Do bezpečia v rôznych ubytovniach sa preto uchýlilo asi 11.000 ľudí.

Záchranárom telefonovalo už množstvo obyvateľov so žiadosťami o pomoc, ale sami už kvôli nebezpečenstvu nemohli vychádzať. Guvernér Portorika Ricardo Rossello uviedol, že hurikán "zasiahne ostrov s takou silou a prudkosťou, akú nevideli celé generácie". "Prídeme o veľkú časť infraštruktúry, budeme ju musieť znova vybudovať," dodal.

Maria predtým zasiahla Dominiku a Guadeloupe. "Prišli sme o všetko, čo sa dá kúpiť za peniaze," uviedol premiér Dominiky Roosevelt Skerrit. S Dominikou sa stále nedá spojiť, informácie z miesta prichádzajú iba prostredníctvom radioamatérov. Média v oblasti uviedli, že na ostrove, kde žije asi 72.000 ľudí, je zničených 90 percent budov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok