Trump v OSN nevylúčil úplnú deštrukciu KĽDR

TA3 ČTK
19.9.2017 17:13

Americký prezident Donald Trump v prejave na Valnom zhromaždení OSN označil severokórejský režim za zvrátený a obvinil ho z bezohľadnej snahy získať jadrové zbrane. V prípade, že bude ohrozovať USA, nevylúčil jeho úplné zničenie.

Poďakoval Číne aj Rusku

Trump poďakoval Číne a Rusku za podporu pri presadení sankcií voči Pchjongjangu. Zároveň vyzval všetky štáty, aby izolovali severokórejský režim. Odsúdil každého, kto do KĽDR dodáva zbrane.

Svet sa podľa Trumpa nachádza v čase obrovských prísľubov a veľkého nebezpečenstva.
Trump upozornil predovšetkým na "ohromný potenciál čakajúci na uvoľnenie" prostredníctvom ekonomického, medicínskeho a technického pokroku. Varoval však pred rastúcimi nebezpečenstvami, ktoré ohrozujú všetko, čo si uchovávame a ceníme. Medzi tieto hrozby zaradil teroristov, nečestné štátne zriadenia a "najničivejšie zbrane známe ľudstvu".

Nechce sa nechať zneužívať

Šéf Bieleho domu svetovým politikom odkázal, že by mali záujmy svojich vlastných krajín klásť na prvé miesto tak, ako on kladie záujmy Ameriky. "Všetci zodpovední lídri majú zodpovednosť slúžiť svojim vlastným občanom," povedal Trump a zdôraznil význam národných štátov pri presadzovaní záujmov svojich občanov.

Spojené štáty budú podľa Trumpa navždy veľkým priateľom sveta a obzvlášť svojich spojencov. "Nemôžeme sa ale nechať ďalej zneužívať alebo vstupovať do jednostranných dohôd, z ktorých sa nám nič nevracia," načrtol Trump predstavu o ďalšom vystupovaní USA vo svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok