O stíhačkách sa rozhodne neskôr, štátny tajomník sa s tým nestotožňuje

TA3 SITA
19.9.2017 12:50

Kedy armáda nahradí zastaralé ruské stíhačky? Zvolí Slovensko "európske", alebo "atlantické" riešenie? Rozhodnutie zrejem padne až na budúci rok, s čím sa však nevie stotožniť štátny tajomník rezortu.

O stíhačkách sa rozhodne neskôr, štátny tajomník sa s tým nestotožňuje
SITA

Navrh až po schválení plánu rozvoja

Ministerstvo obrany chce predložiť návrh na riešenie budúcnosti nadzvukového letectva až po schválení Dlhodobého plánu rozvoja s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl s výhľadom do roku 2030 vo vláde a následnej aj v parlamente.

Potvrdila to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Dodala, že preto požiadali vládu o predĺženie termínu na predloženie riešenia, stať by sa tak malo v prvom polroku budúceho roka. Capáková zdôraznila, že dlhodobý plán rozvoja, ktorý minulý týždeň dali do pripomienkového konania, definuje budúcu podobu ozbrojených síl z pohľadu modernizácie pozemných ako aj vzdušných a špeciálnych síl. Zároveň podčiarkla, že zodpovednosť za rozhodnutie o budúcnosti nadzvukového letectva nesie vláda SR a nikto iný.

Gripen alebo F-16?

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) po medializovaní informácie o odklade tohto rozhodnutia na facebookovom profile napísal, že čo najskoršia výmena starých ruských migov je strategickým záujmom Slovenska. Či už to bude "európske riešenie", čiže Gripen, alebo "atlantické", čiže F-16, závisí od expertného rozhodnutia a ceny. Odloženie rozhodnutia o nahradení migov znamená predĺženie závislosti od Ruska, čo je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska. "Neviem sa s tým stotožniť ani ako odborník, ani ako verejne činná osoba," vyhlásil štátny tajomník rezortu.

Slovensko má v súčasnosti k dispozícii ruské stíhačky MiG 29. Ochrana vzdušného priestoru týmito stíhacími lietadlami je zabezpečená do konca roka 2019. Minister obrany Peter Gajdoš viackrát avizoval, že v septembri chce predložiť vláde na schválenie ten najlepší a najefektívnejší variant zabezpečenia stíhačiek. Slovensko pôvodne rokovalo iba o prenájme švédskych stíhačiek, koncom septembra minulého roka však vláda súhlasila s rokovaním aj o ďalších formách obstarávania a aj s ďalšími partnermi.

Výzvy so žiadosťami o informácie boli preto zaslané aj ostatným štátom, ktoré vyrábajú stroje zodpovedajúce operačným požiadavkám náčelníka generálneho štábu. V hre je teda teraz nákup, prenájom alebo lízing stíhačiek. Jednou z možností je aj zaobstaranie nie nových strojov. Premiér Robert Fico požiadal v auguste Gajdoša, aby pri nákupe vojenskej techniky hľadal európske riešenia. "Ak má Slovensko záujem byť v jadre EÚ, musíme ukázať partnerom, že vieme prijímať rozhodnutia, ktoré sú európske a ktoré hovoria, že to myslíme s EÚ úplne presne," povedal v auguste premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok