V New Yorku už predsedá Lajčák, predstavil svoju víziu

TA3 SITA TASR ČTK
19.9.2017 15:48

V New Yorku sa začala všeobecná rozprava 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Prvé slovo patrilo generálnemu tajomníkovi Antóniovi Guterresovi, po ňom vystúpil s prejavom slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý tohtoročnému zhromaždeniu predsedá.

Mier a prevencia konfliktov

Lajčák predstavil víziu, ktorú by chcel realizovať počas funkčného obdobia. Za svoje priority označil mier a prevenciu konfliktov, ľudí a planétu a prosperitu. "Mier a prevencia konfliktov by mali byť v centre každého konania OSN," uviedol Lajčák, pričom poznamenal, že v Charte organizácie je iba päťkrát spomenuté slovo "vojna", zatiaľ čo mier sa skloňuje v 47 prípadoch. "Nanešťastie, tento dôraz na mier sa neodráža v rozpočte a v práci OSN. Míňame príliš veľa času a peňazí na to, aby sme na konflikty reagovali, avšak nedostatok na ich predchádzaniu," upozornil.

V prejave zdôraznil, že pretrvávajúce konflikty sú nepríjemnou súčasťou dnešného sveta. "Civilisti, nie vojaci, v nich platia svoju najvyššiu daň. Školy a nemocnice, nie vojenské základne, sú terčmi útokov," konštatoval Lajčák.

Zároveň zdôraznil, že viac ako 65 miliónov ľudí je nútených utekať zo svojich domovov. Upozornil i na pretrvávajúcu chudobu, narastajúce nerovnosti, teroristické útoky a zhoršujúce sa dôsledky klimatickej zmeny. "Každá krajina na svete je vystavená aspoň jednému takémuto fenoménu," uviedol.

Počas svojho pôsobenia ako predseda VZ OSN sa chce Lajčák zamerať i na ľudí. Organizácia podľa neho nebola vytvorená pre diplomatov, ale práve pre nich. "Vieme, že mnohí sú sklamaní. Odpoveď medzinárodného spoločenstva je niekedy vnímaná ako príliš nedostatočná a pomalá," spresnil. Za najväčšiu výzvu označil proces prijatia prvého Globálneho kompaktu o migrácii, keďže ide o tému, ktorá rozdeľuje štáty. Väčší dôraz na ľudí musí byť podľa neho evidentný i v oblasti humanitárnej pomoci, keď sa mnohokrát stáva, že politické a vojenské priority potlačia tie základné humanitárne.

V oblasti planéty a prosperity musí byť podľa Lajčáka zabezpečené jej prežitie a treba urobiť krok vpred v prosperite ľudstva. Nebude to podľa neho možné bez ochrany dostatočného množstva financií. Tie vidí v súkromnom sektore a finančných inštitúciách. Zároveň zdôraznil problematiku rodovej rovnosti a reformy OSN. Napriek tomu, že ocenil doterajšie úspechy, napríklad v podobe podpísania parížskej klimatickej dohody, vyzval politických lídrov v sále, aby v priebehu nadchádzajúceho týždňa pomenovali najdôležitejšie globálne výzvy a aby naznačili, aké majú očakávania zo strany OSN v súvislosti s ich riešením.

Najvyššia funkcia pre Slovensko

Pozícia predsedu Valného zhromaždenia OSN, ktorú v súčasnosti zastáva Miroslav Lajčák, je najvyššia funkcia, ktorá sa Slovensku podarila doteraz získať, uviedla odborníčka na medzinárodnú politiku Mária Kočnerová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

"Samozrejme, je to zviditeľnenie aj pre Slovensko, pretože jeho reprezentant riadi jeden z najdôležitejších orgánov OSN a každý úspech sa môže prirátavať ako Miroslavovi Lajčákovi, tak aj Slovensku," konštatovala, pričom zároveň dodala, že post predsedu VZ OSN je jednou z najväčších mét pre každého diplomata a jeden z najdôležitejších postov v medzinárodnej diplomacii. 

"Môžeme konštatovať, že je to určitou kompenzáciou pre Miroslava Lajčáka za prehru vo voľbe generálneho tajomníka OSN. Práve absencia postu v medzinárodnej globálnej organizácii univerzálneho charakteru mohla byť diskvalifikačným bodom pri spomínaných voľbách," dodala Kočnerová.

Zasadnutia trvajú rok

Zasadnutia VZ OSN trvajú vždy rok, zástupcovia jednotlivých členských štátov zasadajú od septembra jedného roku do septembra nasledujúceho. Zasadnutie je rozdelené do dvoch častí - od septembra do decembra a od januára do augusta.

Prvé dva mesiace zasadania VZ OSN sú väčšinou venované vystúpeniam predstaviteľov štátov s ich postojom k jednotlivým otázkam medzinárodnej politiky. Neskôr sa venuje hlavne správam jednotlivých výborov ohľadom dodržiavania ľudských práv, rozvoja medzinárodného práva, postavenia detí, rozvojovým plánom. Hlavnou programovou agendou Valného zhromaždenia v posledných rokoch sú Miléniové ciele trvalo udržateľného rozvoja, ktoré budú hlavnou náplňou aj počas predsedníctva slovenského ministra zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok