Ryanair ruší tisíce letov, EÚ vyzýva na rešpektovanie práv cestujúcich

TA3 TASR
18.9.2017 18:53

Európska komisia vyzvala írsku nízkonákladovú leteckú spoločnosť Ryanair, aby "plne rešpektovala" práva svojich cestujúcich. Výzva exekutívy EÚ nasleduje po oznámení spoločnosti Ryanair z minulého piatka, že do konca októbra plánuje zrušiť približne 2000 letov.

Ryanair ruší tisíce letov, EÚ vyzýva na rešpektovanie práv cestujúcich
SITA/AP

Desiatky letov denne

V najbližších šiestich týždňoch by malo byť zrušených približne 40-50 letov denne. Dôvodom je zvýšené čerpanie dovoleniek pilotmi, ako aj úsilie dostať mieru presnosti letov na plánovanú úroveň. Očakáva sa, že rušenie letov sa dotkne približne 285.000 pasažierov, podľa niektorých odhadov ich však môže byť až 400.000. Poškodeným cestujúcim Ryanair ponúka náhradné lety, prípadne vrátenie peňazí.

"Vďaka Európskej únii majú všetci cestujúci, ktorým boli zrušené lety, k dispozícii široký súbor práv vychádzajúci z európskej legislatívy," uviedla eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová vo vyhlásení pre médiá. Podľa jej slov to zahŕňa právo na finančnú náhradu za letenky, presmerovanie letu alebo spiatočný let, ako aj právo na poskytnutie pomoci a za určitých okolností aj právo na náhradu vzniknutých škôd.

 

Rozhnevaní cestujúci

Bulcová zdôraznila, že eurokomisia je v kontakte s Ryanairom a očakáva, že letecká spoločnosť bude tieto práva plne rešpektovať.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že medzitým sa spoločnosť Ryanair stala terčom protestov rozhnevaných cestujúcich, ktorí vedenie firmy vyzvali, aby čo najskôr objasnilo svoje letové plány a zverejnilo zoznam všetkých letov, ktorých sa rušenie v nasledujúcich týždňoch dotkne. Spoločnosť prostredníctvom svojho účtu na Twitteri oznámila, že najneskôr v utorok spresní, ktoré budú zrušené do 31. októbra.

Podľa tlačovej agentúry AP akcie Ryanairu na dublinskej burze v dôsledku nespokojnosti a protestov zákazníkov klesli o 1,9 percenta svojej hodnoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok