Kiska sa stretol s Kažimírom, témou bol únik chránených informácií

TA3 TASR SITA
18.9.2017 12:07

Do médií pred niekoľkými dňami začali prichádzať utajované daňové dokumenty, ktoré sa týkali firmy Andreja Kisku a zrejme mali za cieľ ho zdiskreditovať. Prezident hovoril o mafiánskych praktikách a pozval si ministra financií Petra Kažimíra, aby mu únik vysvetlil. Obaja sa teraz stretli za zatvorenými dverami.

Za zatvorenými dverami

Vzhľadom na opakované prípady zneužitia údajov o daňovníkoch je nevyhnutné ich dôsledne prešetriť. Prezident Kiska to zdôraznil pri stretnutí s ministrom financií Kažimírom. Ministra prijal prezident v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom.

"Prezidenta minister informoval o doterajších krokoch Finančnej správy SR,"
uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan. Stretnutie bolo za zatvorenými dverami, bez účasti médií.

Kiska podľa jeho slov privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu potrebnú pozornosť, s poukázaním na prípad poslanca Igora Matoviča z roku 2016 však zároveň upozornil na to, že nejde o prvé zneužitie údajov o daňovníkoch na Slovensku. "Apeloval preto na dôsledné došetrenie takýchto prípadov," informoval Krpelan.

Finančná správa musí zostať nezávislá

"Počas uplynulého víkendu sme identifikovali na základe údajov z informačného systému finančnej správy úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu s dokumentami, zverejnenými minulý týždeň v médiách. Dnes ráno som informoval prezidenta republiky o zistených poznatkoch," uvádza v zaslanej reakcii minister financií.

Zistenia podľa neho postúpia orgánom činným v trestnom konaní, aby tie vyšetrili kto informácie anonymne zverejnil. "Vďaka IS FS vieme mená ľudí, dátumy a presné časy, kedy s dokumentami prišli do kontaktu. Samozrejme je otázkou ďalšieho vyšetrovania, či k týmto informáciám mali prístup z titulu vykonávaných služobných úkonov. Stále platí, že s predmetnými dokumentami prišli do kontaktu okrem finančnej správy aj iné subjekty, či už išlo o kontrolovanú firmu, a iné príslušné štátne inštitúcie a orgány," pokračoval Kažimír.

S prezidentom sa vraj zhodli v názore, že okolnosti tohto a podobných prípadov, ktoré vždy vyvolávajú mediálny záujem, nesmú mať dopad na odhodlanie pracovníkov Finančnej správy zodpovedne si plniť svoje povinnosti – vrátane daňových kontrol ústavných činiteľov. "Finančná správa musí zostať nezávislá a jej pracovníci majú a musia mať voľné ruky pre svoju prácu," dodal minister.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok