Zomrel autor predlohy k filmu Pelíšky Petr Šabach

TA3 SITA
17.9.2017 16:32

Vo veku 66 rokov zomrel v Prahe známy český spisovateľ Petr Šabach, autor zbierky poviedok, podľa ktorej vznikol populárny film Pelíšky. „ Petr Šabach zomrel doma, tak ako si to prial.

Zomrel autor predlohy k filmu Pelíšky Petr Šabach
youtube.com/Music, Movie Clips & Funny videos

Vo veku 66 rokov zomrel v Prahe známy český spisovateľ Petr Šabach, autor zbierky poviedok, podľa ktorej vznikol populárny film Pelíšky. „ Petr Šabach zomrel doma, tak ako si to prial. Na jeho želanie sa rozlúčka s ním uskutoční bez obradu, iba v kruhu rodiny," povedal Lukáš Růžička z vydavateľstva Paseka, ktoré vydávalo Šabachove knihy.

Petr Šabach sa narodil 23. augusta 1951 v Prahe v rodine vojaka z povolania a úradníčky ministerstva kultúry a školstva. Publikovať začal v 80. rokoch najskôr časopisecky, neskôr mu začali vychádzať novely a zbierky poviedok.

Preslávila ho najmä dlhoročná spolupráca so scenáristom Petrom Jarchovským a režisérom Janom Hřebejkom, ktorí na motívy Šabachových knižiek natočili postupne filmy Pelíšky (1999), Pupendo (2003) a U mě dobrý (2008). Zatiaľ posledným Šabachovým sfilmovaným literárnym počinom je film Občanský průkaz (2010), ktorý režíroval Ondřej Trojan. V minulom roku získal Šabach od Českého centra PEN klubu Cenu Karla Čapka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok