Prezident vymenoval novú ministerku školstva Lubyovú

TA3 SITA
13.9.2017 09:56

Prezident Andrej Kiska vymenoval Martinu Lubyovú za ministerku školstva. Bývalá riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied vo funkcii ministra školstva nahradila Petra Plavčana, ktorého na čele rezortu dočasne zastupovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Posvieti si na eurofondy

Nová ministerka školstva Martina Lubyová chce pokračovať v začatej školskej reforme a čo najskôr vyriešiť problém pri eurofondoch v oblasti vedy a výskumu. Uviedla to po menovaní v prezidentskom paláci. „Momentálne by som sa chcela zamerať na intenzívny kontakt s Bruselom. Ísť do Bruselu, možno už budúci týždeň, stretnúť sa tam s kompetentnými ľuďmi a zistiť priamo na mieste, čo nám vyčítajú, ako to vieme odstrániť, aby sme čo najskôr dokázali spriechodniť čerpanie týchto prostriedkov,“ uviedla.

Nanovo chce nastaviť aj hodnotiace kritériá pri posudzovaní eurofondových projektov. Zároveň plánuje zrušiť problematickú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj a čo najskôr vypísať novú. V oblasti školskej reformy chce pokračovať v začatom. Má v pláne sa stretnúť s tvorcami dokumentu Učiace sa Slovensko, následne ho predložiť na rokovanie vlády a pripraviť prvý akčný plán. „Akčný plán bude akýmsi nástrojom na vybratie tých prioritných oblastí, ktoré sú najdôležitejšie a ktoré sú už konsenzuálne odkonzultované s tými komunitami, ktorých sa týka,“ dodala.

Ďalšou prioritou sú podľa nej aj platy učiteľov a zamestnancov v školstve, kde chce rozvíjať dialóg. „Budem sa snažiť naozaj, aby ten náš dialóg bol kultivovaný, aby sme naozaj mohli naplniť to, čo je sľúbené v programovom vyhlásení vlády a aby sme sa nemuseli rozprávať s učiteľmi v uliciach,“ zdôraznila. Venovať sa podľa vlastných slov chce aj oblasti športu.

Môže vyriešiť tri problémy

Počas prvých siedmich dní môže nová ministerka školstva vyriešiť tri problémy. Myslí si to Branislav Gröhling, poslanec za SaS pre školstvo. "Po prvé, mala by sa vyjadriť, čo bude ďalej s plánovanou reformou Učiace sa Slovensko, ktorú exminister Plavčan sľuboval viac ako rok a ktorá sa stále ani len nezačala," uviedol.

Ministerka by ďalej podľa neho mala povedať, či nájde financie na celoplošné Testovanie 5, alebo sa "uspokojí iba s elektronickou verziou na niekoľkých školách". Po tretie by mala v najbližšom čase rozhodnúť o ročnom odklade vzdelávacích programov pre deti so zdravotným znevýhodnením. "Tie sú kritizované ako nerealizovateľné či chybné, a preto je nevyhnutné vyhradiť čas na ich prepracovanie," tvrdí Gröhling.

Podľa poslanca ide o zvládnuteľné úlohy. "Problémy rezortu sú známe dlhodobo a ministerka sama pochádza z tohto prostredia, preto si myslím, že netreba strácať čas a treba začať tam, kde je možné riešiť ich okamžite," uviedol tímlíder SaS. Zároveň dodal, že v dlhodobom horizonte by ministerka mala nájsť spôsob, ako vypovedať miliónové zmluvy na eurofondy s pochybnými firmami.

Je to ťažká úloha

Prezident pozval Lubyovú na krátke stretnutie už v utorok 12. septembra, aby sa porozprávali o tom, ako vidí rezort školstva. Po stretnutí za základné úlohy novej ministerky označil zastavenie úpadku vzdelania a zastavenie morálneho rozkladu ministerstva. „Je to ťažká politická úloha, pretože k mnohým opatreniam treba aj politickú vôľu partnerov,“ povedal Kiska.

Martina Lubyová bola v minulosti riaditeľkou Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied, naposledy pôsobila ako zástupkyňa riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied. Predseda parlamentu Andrej Danko meno novej ministerky potvrdil v pondelok 11. septembra. Novinárom povedal, že chce do funkcie vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť upokojiť a hľadať konsenzus. Ako dodal predseda vlády Robert Fico, bol by rád, keby sa nová ministerka zúčastnila už na stredajšom zasadnutí vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok