Juncker v prejave o najväčších výzvach v Únii spomenul aj Slovensko

TA3 TASR
13.9.2017 10:59

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vystúpil s prejavom o stave Únie. Hovoril o smerovaní európskej integrácie aj o svojich pracovných plánoch na budúci rok.

Žiadna druhá kategória

Jeho prejav vychádzal z výsledkov širokej diskusie na tému "budúcnosť Európy", ktorá prebiehala naprieč kontinentom s občanmi, Európskym parlamentom, národnými parlamentmi, miestnymi a regionálnymi orgánmi a občianskou spoločnosťou.

Vo svojom prejave venovanom otázkam migrácie, bezpečnosti, obchodnej politike EÚ, eurozóne, sociálnemu pilieru či zahraničnej politike EÚ nezabudol Juncker spomenúť ani otázku dvojakej kvality potravín, keď zdôraznil, že "nemôže existovať druhá kategória spotrebiteľov".

S odkazom na krajiny strednej a východnej Európy, ktoré na tento problém upozornili, dodal, že Slováci, Maďari alebo Česi si zaslúžia pod rovnakou značkou dostať tovar rovnakej kvality ako ich spoluobčania v západných krajinách EÚ.

Príležitosť na ďalšie dohody

Predseda EK na úvod svojho prejavu zdôraznil, že Európa vďaka zlepšeniu celkovej ekonomickej situácii a väčšej jednote národných lídrov opäť "chytila dobrý vietor do plachiet". "Musíme urobiť všetko preto, aby sme ťažili z tejto dynamiky", odkázal Juncker v pléne europarlamentu.

Podľa jeho slov vhodnou príležitosťou sú na to aj ďalšie dohody o voľnom obchode, napríklad s Austráliou a Novým Zélandom, ktoré by chcel pri čo najtransparentnejších rokovaniach uzavrieť ešte do konca roka 2019, čiže do konca mandátu tejto eurokomisie. S odkazom na už prebiehajúce obchodné rokovania pripomenul, že je "veľmi dobrá šanca" uzavrieť dohody s Mexikom a so skupinou juhoamerických krajín ešte do konca tohto roka.

V rámci okruhu ekonomických tém vyzval na posilnenie jednotného trhu EÚ. "Potrebujeme európsky monetárny fond," povedal pred europoslancami a vyzval na vytvorenie pozície "európskeho ministra hospodárstva a financií". Táto funkcia, vytvorená rámci Európskej komisie a pod kontrolou Európskeho parlamentu, by mohla korešpondovať s funkciou predsedu Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Podobný scenár presadzuje aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok