Merkelová nesúhlasí s určením hornej hranice pre príjem migrantov

TA3 ČTK
11.9.2017 22:16

Nemecká kancelárka Angela Merkelová trvá na tom, že Nemecko by nemalo mať stanovenú hornú hranicu pre príjem utečencov. Vyhlásila to v takzvanej volebnej aréne v Lübecku, kde v priamom prenose odpovedala na otázky nemeckej verejnosti.

Merkelová nesúhlasí s určením hornej hranice pre príjem migrantov
SITA/AP

Otázka, týkajúca sa limitu pre počet žiadateľov o azyl bola vôbec prvou, ktorú kancelárka dostala od jedného zo zhruba 150 občanov, ktorí boli vybraní tak, aby tvorili reprezentatívny obraz Nemecka. „Môj postoj k stanoveniu hornej hranice je známy,“ uviedla šéfka nemeckej vlády. „ Zaručene ho nechcem a nepovažujem ho za realizovateľné,“ dodala.

O hornej hranici pre príjem utečencov sa v Nemecku hovorí kvôli tomu, že v rokoch 2015 a 2016 ich prišlo do krajiny 1,2 miliónov. Hranicu 200.000 migrantov ročne požaduje predovšetkým bavorská CSU, ktorá je sesterskou stranou Merkelovej CSD. Šéf CSU Horst Seehofer dokonca vyhlásil, že bez dohody o hornej hranici pre príjem utečencov jeho strana nepôjde do vlády.

Vo volebnej aréne Merkelová čelila predovšetkým otázkam týkajúcich sa bežných problémov a starostí občanov, vrátane otázok zameraných na chudobu starších, poplatkov v školstve ale aj na situáciu v poľnohospodárstve.

Najsilnejším potleskom publikum ocenilo otázku mladého dievčaťa s Downovým syndrómom, ktoré zaujímalo ako je možné, že matky tehotné s takýmito deťmi môžu ísť ešte aj vo vysokom štádiu tehotenstva na potrat. Merkelová uviedla, že to jej strana riešila a podarilo sa jej dosiahnuť aspoň to, že je pred takýmto potratom nutná konzultácia s odborníkmi a uplynutie trojdňovej lehoty. „Keď vidím, akým ste skvelým človekom, tak je dobré, že sme o tom uvažovali,“ uviedla. Dievča vyjadrilo s takouto odpoveďou spokojnosť a dodalo, že je extrémnou fanúšičkou Merkelovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok