Ministerkou školstva bude žena, krízového manažéra vraj netreba

TA3 TASR SITA
11.9.2017 12:13

Do čela ministerstva školstva sa postaví žena. Podpredsedovia SNS Eva Smolíková a Jaroslav Paška najskôr nechceli povedať, o koho konkrétne pôjde. Andrej Danko však neskôr potvrdil, že reč je o bývalej riaditeľke Prognostického ústavu.

Veľkú krízu v školstve nevidia

Na uvoľnené miesto ministra školstva zasadne bývalá riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Martina Lubyová. Lubyová tak vystrieda na poste ministra Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

Podľa Pašku má byť nová ministerka školstva pripravená na jeho reformu. Nie je ale krízovým manažérom. "Nevidíme takú krízu v školstve, aby sme to museli riešiť krízovým manažérom. SNS si stojí za svojím výberom,"povedal novinárom Paška, ktorý verí, že premiér a šéf Smeru Robert Fico bude s nomináciou spokojný.

Dokáže ubezpečiť spoločnosť?

Andrej Danko sa podľa vlastných slov snažil vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť ubezpečiť, že tu je záujem hľadať transparentnosť. "Snažil som sa nájsť človeka, ktorý dokáže skĺbiť aj tretí sektor, aj názory opozície, aj tejto vládnej koalície, pretože beriem ministerstvo ako určitú zodpovednosť k ľudom a k tejto spoločnosti," dodal Danko po podpise dodatku ku koaličnej zmluve.

Plavčan odišiel z funkcie po tom, čo ho na to 16. augusta vyzval premiér Robert Fico. Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Dočasne viedla ministerstvo školstva šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok