Irma výrazne zoslabla, Trump vyhlásil stav katastrofy

TA3 TASR SITA ČTK
10.9.2017 16:42

Ničivý hurikán Irma, ktorý spustošil ostrovy v Karibiku a vyžiadali si už desiatky obetí, udrel už aj na Floride. Milióny obyvateľov museli opustiť svoje domovy, objavili sa aj obavy spojené s bezpečnosťou jadrových elektrární. Hurikán po príchode na pevninu síce zoslabol, stále je však extrémne nebezpečný. Situáciu sme s vami sledovali online.

Irma výrazne zoslabla, Trump vyhlásil stav katastrofy
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

0:30 Oko Irmy by malo podľa Národného centra pre hurikány v priebehu pondelňajšieho rána zasiahnuť západné pobrežie Floridy a následne by sa malo presunúť viac do vnútrozemia ponad severnú časť Floridy a juhozápadnú oblasť štátu Georgia.

00:15 Donald Trump vyhlásil v štáte Florida stav prírodnej katastrofy. Nariadil tiež, aby bola tomuto štátu poskytnutá federálna pomoc. Vyhlásenie stavu prírodnej katastrofy umožňuje obyvateľom a podnikom žiadať o granty na dočasné bývanie a opravu domov, výhodné úvery na krytie nepoistených škôd a ďalšie programy.

23:04 Irma pri presune k západnému pobrežiu Floridy zoslabla na hurikán tretej kategórie s rýchlosťou vetra približne 190 km/h, neskôr Národné stredisko pre hurikány oznámilo, že sila hurikánu sa momentálne znížila na druhý stupeň z piatich. Varovanie pred živlom však neodvolali a hurikán môže byť extrémne nebezpečný.

22:45 Karibský ostrov Svätý Martin, ktorý taktiež zasiahol hurikán Irma, navštívi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Stane sa tak v čase, keď jeho vláda čelí kritike za nedostatočné zvládanie tamojšej prírodnej katastrofy. Minister vnútra Gérard Collomb uviedol, že prezidentské lietadlo prinesie na ostrov pomoc.

Hurikán na ostrove, o ktorý sa Francúzsko delí s Holandskom, ako aj na vedľajšom francúzskom ostrove Svätý Bartolomej vyžiadal najmenej deväť obetí a napáchal tam veľké škody. Macronova vláda už zasiahnutým francúzskym územiam poslala na pomoc tisícku vojakov, policajtov a záchranárov.

22:28 Centrálna časť Irmy už dorazila nad letovisko Marco Island, ktoré leží na západnom pobreží Floridy, severozápadne od národného parku Everglades. Oznámilo to Národné stredisko pre hurikány. Stred a východ štátu podľa NHC ohrozuje päť tornád.

Hurikán mieri na sever a bezprostredne ohrozuje mesto Naples, kde žije viac ako 20-tisíc ľudí. Podľa miestnej polície má vietor silu 185 kilometrov za hodinu, v nárazoch dokonca až 210 km/h. Od Naples je oko Irmy vzdialené asi len 15 kilometrov.

21:50 Postup hurikánu sleduje aj prezident Donald Trump, ktorý je "veľmi znepokojený" z aktuálnej situácie. Na Floridu chce prísť okamžite, ako to bude možné. Trump strávil víkend v prezidentskom letovisku v Marylande, kde rokoval s členmi vlády a udržoval kontakt s guvernérmi ohrozených amerických štátov.

"Brífing prezidenta veľmi znepokojil, najmä čo sa týka následkov búrky, ktorá mieri k pobrežiu a môže znamenať ďalšie straty na majetku i životoch," povedal Pence. "Nášmu tímu sa zdôveril, že tam chce ísť okamžite, ako to bude možné," dodal viceprezident. Hlavným cieľom vlády je podľa neho záchrana životov.

21:30 Na Floride zažívajú napriek ničivému živlu aj kuriózne situácie. Orgány vydali v súvislosti s príchodom Irmy varovanie, ktoré sa týka údajného zámeru tisícok obyvateľov chrániť sa pred týmto ničivým živlom streľbou.

Agentúra AP uviedla, že úrad šerifa v okrese Pasco na pobreží Mexického sa ešte v sobotu snažil prostredníctvom Twitteru presvedčiť Floriďanov, že strelné zbrane im v tomto prípade nepomôžu. "Nestrieľajte na Irmu. Neprinútite ju otočiť sa a bude to mať veľmi nebezpečné vedľajšie účinky," napísal v reakcii na vytvorenie facebookovej stránky, kde dvaja muži vyzývajú ľudí, aby sa zapojili do takejto akcie.

Hoci podľa AP išlo pravdepodobne len o žart, približne 80.000 ľudí naznačilo, že sa na takejto akcii zúčastnia alebo majú o to záujem. Úrad šerifa v okrese Pasco zverejnil neskôr na Twitteri ďalší príspevok, v ktorom žiada tisíce ľudí zdieľajúcich uvedenú stránku, aby zdieľali aj úradnú výzvu na prihlásenie dobrovoľníkov, ktorí majú byť nasadení v evakuačných centrách.

21:03 Florida nenechala nič na náhodu a na hurikán sa poriadne pripravila. Miestne úrady vytvorili mimoriadne rezervy vo forme 3,2 milióna litrov vody, 67 kamiónov naplnených jedlom a 24-tisíc nepremokavých plachiet. Federálna vláda dodá do postihnutých miest ďalšie milióny litrov vody, 11 miliónov kusov baleného jedla a 700 kaziet s potrebami pre kojencov.

Ešte pred príchodom hurikánu uvoľnil štát Florida 77 miliónov dolárov na bezpečnostné opatrenia a prípravu zásob. Či budú stačiť, sa ukáže podľa záchranárov až po odznení kalamity. Zásoby potravín a vody sa navyše môžu dostať na potrebné miesta až po niekoľkých dňoch.

20:30 Americkí meteorológovia vydali v súvislosti s hurikánom Irma výstrahu pred tropickou búrkou aj pre metropolitnú oblasť Atlanty, hlavného mesta štátu Georgia, čo predstavuje prvý takýto prípad v dejinách. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenie pobočky Národnej meteorologickej služby v georgijskom Peachtree City.

Uvedená výstraha znamená, že poveternostné podmienky zodpovedajúce tropickej búrke sa očakávajú v priebehu najbližších 36 hodín. Najvyššia ustálená rýchlosť vetra by mala dosiahnuť najviac 64 kilometrov za hodinu, respektíve 88 kilometrov za hodinu pri nárazoch.

Podľa meteorologickej služby hrozí v Atlante poškodenie ľahších stavieb, ako sú rôzne prístrešky, či mobilných domov bez ukotvenia. Obyvatelia by mali rátať aj s neprejazdnými cestami v dôsledku zanesenia troskami a výpadkami v dodávkach elektriny.

hurricane-irma-south-carolina-31555-a8b7558de1c84fd1b3618871414b2c0d_0a000002-8801-f93a.jpg

19:19 Po dvoch hlásených obetiach na juhozápade Floridy prišla z oblasti správa aj o tretej. Miestna polícia oznámila, že dvaja muži zahynuli pri čelnej zrážke na západnom pobreží Floridy. Ďalšia osoba prišla o život pri nehode v Key Weste, teda na prvom území Floridy, ktoré zasiahol hurikán Irma.

Živel sa teraz blíži k mestu Naples na západnom pobreží. Národné stredisko pre hurikány vydalo pre oblasť naliehavé varovanie pred extrémne silným vetrom. Podľa floridského guvernéra Rocka Scotta by na pobreží mohla stúpnuť hladina oceánu až o päť metrov a rýchlo zaplaviť ulice.

18:00 Irma postupne naberá na sile a blíži sa k juhozápadnému pobrežiu Floridy. Oznámilo to americké Národné stredisko pre hurikány. Upozornilo, že Irma spôsobuje život ohrozujúci vietor na väčšine polostrova bez ohľadu na aktuálny postup.

Bez prúdu sú už takmer dva milióny ľudí, starosta Tampy vyhlásil zákaz nočného vychádzania od šiestej hodiny večer miestneho času. Obyvateľom adresoval varovanie. "Kvôli tejto búrke sme dnes ground zero," uviedol na sociálnej sieti Twitter s odkazom na pomenovanie miesta, kde stáli newyorské Dvojičky. "Je čas sa pripraviť, táto búrka nás uderí do tváre," dodal.

V Miami vietor strhol veľký stavebný žeriav. Zatiaľ nie je známe, či nehoda spôsobila väčšie škody alebo zranenia. V Miami je takýchto žeriavov približne 25 a predstavujú veľké nebezpečenstvo. Odstránenie zložitej konštrukcie podľa agentúry AP trvá až dva týždne, v tomto prípade teda nebolo možné žeriavy včas demontovať.

17:20 Do krytov na Floride sa podľa záchranárov schovalo 127-tisíc ľudí, ktorí nechceli alebo nemali kam utiecť. "Modlite sa za nás," odkázal v televízii Fox News floridský guvernér Rock Scott.

Na Floride museli pre hurikán evakuovať až 6,4 milióna ľudí, celkovo z polostrova a zo susedných štátov muselo odísť približne sedem miliónov obyvateľov. "Útočí krutým spôsobom, ale sme v poriadku," napísala príbuzným 60-ročná Carol Waltersonová Stroudová, ktorá sa rozhodla úder Irmy prečkať v domove dôchodcov v Key West.

16:51 O hurikánoch a iných klimatických javoch sme sa rozprávali aj v štúdiu TA3. Pozrite si rozhovor s Jozefom Pechom zo Slovenského hydrometeorologického ústavu:

16:40 Viac ako milión odberateľov elektriny na Floride pocítilo výpadky v dodávkach. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov energetického podniku Florida Power & Light Company.

Na celom území Floridy bolo podľa nich dnes ráno miestneho času bez elektriny takmer 1,1 milióna odberateľov. Prevažná časť tohto počtu pripadala na južný okres Miami-Dade, zatiaľ čo zvyšné výpadky boli hlásené z okresov Broward a Palm Beach. Mestá na ostrovoch Florida Keys a niekde aj na pevnine už čiastočne zaplavila voda.

hurricane-irma-94681-7c969f3cdd3f4a3695c2bb1f106d3a84_0a000002-4f11-affe.jpg

16:30 Podľa najnovších informácií sa očakáva, že hurikán zasiahne zátoku Tampa Bay v pondelok. Oblasť nezažila silný hurikán od roku 1921 a momentálne tam žijú približne 3 milióny ľudí. Meteorológovia varujú pred vlnami, ktoré by mohli byť vysoké až 4,5 metra.

Oko hurikánu sa teraz bude zrejme pohybovať po západnom pobreží a mohol by zasiahnuť mesto St. Petersburg. Táto zmena si vyžiadala evakuáciu na poslednú chvíľu. "Päť dní nám hovorili, že to pôjde po východnom pobreží a teraz, 24 hodín pred, nám povedia, že hurikán zasiahne západ. Tak neviem, za čo sú platení," sťažoval sa podnikateľ z mesta St. Petersburg.

aptopix-hurricane-irma-28979-f17209966fab4e71b2e6d2e0ce5a6176_0a000002-4dfd-fa07.jpg

16:20 Dôsledky hurikánu Irma, ktorý si už vyžiadala najmenej 25 obetí v Karibiku, môžu byť najhoršie v histórii Floridy. Zatiaľ najsilnejším hurikánom, ktorý tento americký štát zasiahol, bol hurikán Andrew. Ten v roku 1992 dorazil zasiahol predmestie Miami s vetrom, ktorý dosahol rýchlosť až 265 kilometrov za hodinu.

15:50 Z oblasti už hlásia aj prvé obete. Floridská polícia informovala, že v oblasti, kde bola nariadená evakuácia, zomreli dvaja ľudia pri dopravnej nehode. Zatiaľ však neupresnila, či nehoda súvisela s hurikánom Irma.

15:10 Hurikán Irma pred tým spustošil aj karibské ostrovy Svätý Bartolomej a Svätý Martin. Obyvatelia v tejto oblasti pocítili dnes úľavu po tom, ako sa nepotvrdili obavy z ďalšieho úderu v podobe hurikánu Jose.

Agentúra DPA uviedla, že stred cyklóny nakoniec túto oblasť počas uplynulej noci miestneho času obišiel po trase ležiacej severnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Pre Svätý Bartolomej a severnú časť Svätého Martina, ktoré sú zámorskými územiami Francúzka, predtým platil najvyšší stupeň meteorologickej výstrahy.

Tzv. oko hurikánu Jose sa v čase odvolania tejto výstrahy nachádzalo 125 kilometrov severne od Svätého Martina. Podľa francúzskej meteorologickej služby sa tak prejavy búrky na uvedených ostrovoch obmedzili na vietor s rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu a morský príboj s vlnami do výšky troch metrov.

14:30 Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval ľudí žijúcich v oblasti predpokladanej trasy hurikánu Irma, aby živlu "ustúpili z cesty" a nerobili si starosti o svoj majetok.

Irma je "búrka s obrovskou ničivou silou a žiadam každého v oblasti trasy búrky, aby sa riadil všetkými pokynmi a ustúpil hurikánu z cesty", vyhlásil Trump. Majetok sa na rozdiel od ľudských životov dá nahradiť, uviedol Trump v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande, pričom zdôraznil, že bezpečnosť ľudí je prvoradá.

hurricane-irma-07645-56ca2106abca4d4481e69b31f9cc13c9_0a000002-4ad1-4f1d.jpg

14:02 Hurikán už predtým zasiahol súostrovie Florida Keys a južné pobrežie štátu silnými vetrami a dažďom okraj hurikánu. Viac ako 430.000 domácností a prevádzok zostalo bez dodávok elektrickej energie a podľa niektorých expertov výpadky elektriny postihnú milióny ľudí - v niektorých oblastiach aj na dlhšiu dobu.

Národné centrum pre hurikány v Miami oznámilo, že hurikán nesmeruje priamo na Tampu alebo Miami, ale zrejme na mesto St. Petersburg, ktoré nezažilo takýto zásah veľkého hurikánu už takmer sto rokov.

Úrady nariadili evakuáciu približne 6,5 milióna ľudí, čo je jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny. Viac ako 72.000 ľudí sa uchýlilo do vyše 390 záchytných centier po celej Floride.

13:40 Mohutný hurikán Irma udrel ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys.

Irma ako hurikán štvrtej kategórie vyčíňa v tejto oblasti sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu a podľa Národného centra pre hurikány zostane rovnako silný pri prechode celým súostrovím až k pobrežiu Floridy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok