Slávny filmový festival v Benátkach spoznal svojho víťaza

TA3 ČTK
9.9.2017 20:57

Zlatého leva za najlepší film na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal americký fantasy triler The Shape of Water (Tvar vody), ktorý je dielom mexického režiséra Guillerma del Tora. Oznámila to porota, na čele ktorej bola americká herečka Annette Beningová. Film zvíťazil v konkurencii 21 snímok.

Príbeh s Michaelom Shannonom, Sally Hawkinsovou a Octaviou Spencerovou patril medzi favoritov súťaže. Nemá upratovačka sa v ňom zblíži s tajomným vodným tvorom uväzneným vo vládnom laboratóriu. Ocenenie pre najlepšiu herečku si odniesla Britka Charlotte Ramplingová za úlohu v talianskej dráme Hannah. Film je o žene, ktorá po uväznení manžela stráca kontakt s realitou.

Najlepším hercom sa stal Palestínčan Kamal Baša za úlohu vo filme Urážka. Dielo libanonského režiséra Zijáda Duajriho je o banálnom spore medzi dvoma susedmi, Libanončanom a Palestnínčanom, ktorý vedie k súdnemu procesu na celonárodnej úrovni.

Veľkú cenu poroty si odniesol izraelský režisér Samuel Maoz za film Foxtrot. Strieborného leva pre najlepšieho režiséra dostal Francúz Xavier Legrand za svoju rozvodovú drámu Starostlivosť o dieťa. Ocenenie za nejlepší scenár získal Brit Martin McDonagh, ktorý napísal a nakrútil film Tri bilbordy v Ebbingu v Missouri. Filmový festival v Benátkach je najstarší na svete a spolu s festivalmi v Berlíne a v Cannes patrí k tým najdôležitejším a najsledovanejším. Tento rok sa konal už 74. ročník festivalu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok