Parlament sa vrátil k dlhovej brzde, opozíciu vyzvali na dohodu

TA3 TASR
8.9.2017 10:15

Parlament sa po mesiacoch vrátil k dlhovej brzde. Návrh na prijatie uznesenia predložila skupina poslancov Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd. Vláda chce týmto spôsobom získať finančné prostriedky na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Dohoda s opozíciou sa však nebude rodiť ľahko.

Zákon, ktorý presahuje vládu

Poslanec Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý je jedným z predkladateľov, uviedol, že cieľom koalície je, aby bola dosiahnutá pri zmenách týkajúcich sa dlhovej brzdy dohoda s opozíciou. Predložil preto pozmeňujúci návrh, ktorým sa má už do uznesenia ustanoviť, že sa zriadi osobitný parlamentný výbor, ktorý bude rozhodovať v budúcnosti o uvoľnení prostriedkov na strategické projekty. Rovnaké zastúpenie v ňom má mať koalícia aj opozícia.

"Toto uznesenie nie je ešte bezprostredne samotná novela, ale malo by byť základom pre to, aby došlo k vzájomnej dohode medzi koalíciou a opozíciou, pretože tento zákon o rozpočtovej zodpovednosti presahuje akúkoľvek vládu. Mala by vzniknúť spoločenská a politická dohoda," myslí si Blanár.

Návrhom na prijatie uznesenia k uvoľneniu tzv. dlhovej brzdy prostredníctvom novely ústavného zákona chcú poslanci zaviazať ministerstvo dopravy a financií, aby pre parlamentný finančný výbor pripravili podklady, na základe ktorých následne výbor pripraví novelu ústavného zákona o dlhovej brzde.

Financie na výstavbu diaľnic

Takýto krok poslanci odôvodňujú potrebou získať finančné prostriedky na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. O uvoľnení zákona o dlhovej brzde však už dlhodobejšie hovoria viacerí predstavitelia vlády. "Mal by sa vytvoriť osobitný výbor, bude mať v ňom rovnocenné zastúpenie koalícia aj opozícia. Ak v budúcnosti budeme chcieť uvoľniť prostriedky na strategické projekty, ktoré sa týkajú infraštruktúry a dopravy, tak o tom bude rozhodovať tento osobitný výbor. Je to férová ponuka," myslí si Blanár.

Pripomenul, že pri kreovaní zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa na ňom podieľali aj súčasné koaličné strany, ktoré boli v minulosti v opozícii vrátane Smeru-SD. "Preto sme sa zhodli, že by sme priamo do uznesenia dali aj toto konštatovanie, že musí byť vytvorený takýto výbor," vysvetlil pozmeňujúci návrh Blanár.

Vláda otvorila tému o potrebe uvoľnenia dlhovej brzdy už dávnejšie. Argumentuje tým, že ak sa zákon o dlhovej brzde neuvoľní, štát nebude mať dostatok finančných prostriedkov na veľké infraštruktúrne projekty. Teda napríklad na diaľničné či železničné stavby.

Peniaze nie sú hlavným problémom?

Dohoda s opozíciou sa však nebude rodiť ľahko. Diaľnice a celá infraštruktúra sú podľa poslanca OĽaNO Richarda Vašečku veľmi dôležité. "Teším sa z každého nového úseku diaľnice," uviedol Vašečka v parlamente. S uvoľnením dlhovej brzdy na ich výstavbu však nesúhlasí. Podľa Vašečku však chýbajúce peniaze nie sú hlavným problémom nestavania diaľnic. "Sú tam aj iné problémy - nekoncepčnosť, nezodpovednosť a neschopnosť v príprave, v realizácii a v čerpaní eurofondov," vymenoval poslanec.

Okrem toho vo vláde vidí zlého hospodára a nedôveruje mu. Zároveň mu chýba aj strategický plán výstavby diaľnic, ktorý by sa v parlamente prijal ústavnou väčšinou. Nemohla by ho tak následne meniť každá nová vláda. Zároveň, keďže sú medzi predkladateľmi viacerí súčasní predsedovia vyšších územných celkov, predloženie takéhoto návrhu vníma ako predvolenú kampaň pred župnými voľbami. "Považujem to za súčasť drahej predvolebnej kampane," zdôraznil poslanec.


Podobne aj predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár označil výstavbu diaľnic za veľmi potrebnú a uvedomuje si, že treba nájsť riešenie na jej financovanie. Pri uvoľnení dlhovej brzdy je však opatrný. "Robíte jeden 'prúser' za druhým, nedivte sa, že vám neveríme," uviedol Kollár na adresu súčasnej vlády. Za súčasných okolností tak nepodporí uvoľnenie dlhovej brzdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok