Trump svoje rozhodnutie o migrantoch zváži pod jednou podmienkou

TA3 TASR
6.9.2017 07:59

Budúcnosť amerického vízového programu ochrany prisťahovalcov DACA je ešte stále otvorená. Napriek tomu, že prezident Donald Trump rozhodol o jeho zrušení, na sociálnej sieti twitter neskôr napísal, že všetko ešte znovu zváži v prípade že Kongres zlyhá.

Vyjadril sa na twitteri

Trump v oznámil, že postupne ukončí program známy pod skratkou DACA, ktorý spustil jeho demokratický predchodca v úrade Barack Obama. Kongresu však zároveň dal šesť mesiacov na to, aby vypracoval právne predpisy, ktoré by program nahradili. "Kongres má teraz šesť mesiacov na to, aby DACA legalizoval. Keď to nedokážu, prehodnotím túto otázku!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter. Čo presne svojím výrokom myslel zrejmé nie je, analyzuje agentúra AP.

Trump ešte skôr na Twitteri uviedol aj to, že sa v tejto veci "teší na spoluprácu s republikánmi aj demokratmi v Kongrese", ktorá bude riešiť prisťahovaleckú reformu takým spôsobom, že na "prvé miesto bude klásť ťažko pracujúcich" občanov USA.

Zablokovali Trump Tower

Demonštrácie proti Trumpovmu zámeru postupne zrušiť program DACA medzičasom vypukli vo viacerých mestách v USA. Stovky ľudí protestovali v centre mesta Los Angeles, pričom Trumpov zámer označili za útok na svoje komunity a prezidenta pokrikmi vyzývali na odstúpenie z úradu.

Podobné protesty prebehli aj v mestách San Francisco, Phoenix, Salt Lake City, Denver, Portland a ďalších. Polícia zadržala zhruba desať ľudí v New Yorku, kde sa demonštranti zhromaždili pred budovou Trump Tower, do ktorej tak nakrátko zablokovali prístup.

Rojkov chcel ochrániť

Program DACA umožňoval takmer 800.000 mladým prisťahovalcom, pre ktorých sa v Spojených štátoch vžilo označenie rojkovia (dreamers), získať odklad vyhostenia a možnosť legálne v hostiteľskej krajine pracovať. Barack Obama počas pôsobenia v prezidentskej funkcii zastával názor, že tzv. rojkovia by nemali byť vyhostení.

Pre svoje názory však nemal dostatočnú podporu Kongresu, a tak sa v roku 2012 rozhodol tento problém vyriešiť prezidentským dekrétom. Trump proti tomuto nariadeniu ostro brojil a tvrdil, že ho spolu s inými Obamovými dekrétmi zruší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok