Islam patrí k Nemecku, vyhlásila Merkelová v diskusii

TA3 TASR ČTK
3.9.2017 21:29

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa stretla so svojím hlavným vyzývateľom Martinom Schulzom v prvej a jedinej televíznej debate, ktorá sa koná pred parlamentnými voľbami.

Hájila svoju migračnú politiku

Islam podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej patrí k Nemecku. Štyri milióny moslimov prispievajú k úspešnosti spolkovej republiky. Merkelová to povedala počas jedinej predvolebnej diskusie. Merkelová bola v debate konfrontovaná so štatistikou, podľa ktorej si dve tretiny Nemcov myslia, že islam k ich krajine nepatrí. Uviedla, že skeptickému postoju rozumie, vzhľadom na to, že sú v mene islamu páchané teroristické útoky. Zároveň ale poznamenala, že v Nemecku žije štyri a pol milióna moslimov, takže islam ku krajine jednoducho patrí.

Šéfka nemeckej vlády sa nechala počuť, že Berlín ale nebude trpieť moslimských imámov, ktorí vedú k nenávisti. „Imámovia šíriaci nenávisť v našej krajine nemajú čo hľadať,“ súhlasil jej oponent. Podľa neho je len výrazná menšina moslimov radikálna. Merkelová tiež odbhajovala svoju migračnú politiku z krízového roku 2015. Išlo podľa nej o veľmi dramatickú situáciu, v ktorej bolo správne utečencom pomôcť otvorením hraníc. Nedokázala si predstaviť, že by sa Nemecko na hraniciach pokúšalo tisíce utečencov zastaviť vodnými delami.

Schulz s postupom Merkelovej z väčšej časti súhlasil, mala ale podľa neho dopredu informovať svojich európskych kolegov. Integrácia utečencov, ktorí do Nemecka v rokoch 2015 a 2016 prišli, teda viac ako 1, 2 miliónov, podľa neho môže byť úlohou pre celú generáciou. Podobne to vidí aj šéfka nemeckej vlády. „Máme integračné problémy,“ uviedla. Pripustila tiež chyby nemeckej vlády v migračnej politike, ktoré vidí predovšetkým v tom, že sa Berlín v minulosti viac nevenoval utečeneckej situácii v mimoeurópskych krajinách.


Ukončil by prístupové rokovania s Tureckom

Sociálny demokrat Martin Schulz by zrušil prístupové rozhovory medzi EÚ a Tureckom v prípade, ak by sa stal budúcim nemeckým kancelárom. Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podľa neho prekročil všetky medze. Uviedol však, že bol v minulosti zástancom vstupu Turecka do Únie, postoj ale zmenil kvôli vývoju Erdoganovho režimu, ktorý zadržal niekoľko Nemcov. Nikto podľa neho nemôže bez obáv cestovať do Turecka.

"Keď sa stanem kancelárom, zruším prístupové rozhovory EÚ s Tureckom," vyhlásil Schulz.
Jeho súperka pripustila, že si nevie predstaviť, že by sa Turecko niekedy mohlo stať členskou krajinou Európskej únie. Obhajovala však uzavretie kontroverzne vnímanej migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom, podľa nej to bol "absolútne správny" krok.

Merkelová je za uzavretie fondov, ktoré Ankara čerpá v súvislosti s prípravou na vstup do EÚ. Konštatovala, že sa Turecko veľkou rýchlosťou vzďaľuje od demokratických zvyklostí. Nikdy nebola za to, aby krajina vstúpila do EÚ.  Je za zastavenie prístupových rozhovorov, ale najskôr je potrebná zhoda všetkých členov Únie. Rozhovory podľa nej aj tak v podstate neexistujú. Zdôraznila tiež, že nebude tolerovať žiaden nátlak, ktorý by Ankara chcela vyvíjať tlak na Turkov žijúcich v Nemecku.

Poznamenala tiež, že hovorila so sociálnodemokratickým ministrom zahraničia Sigmarom Gabrielom, ktorý mal iný postoj ako má Schulz.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok