SNS priznala, že chce hlavu Richtera. Minister má u Fica podporu

TA3 SITA
30.8.2017 20:41

Robert Fico ako aj vedenie strany Smer-SD berú na vedomie pripravovaný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi, ako i stupňujúce sa iné útoky voči jeho osobe. Členovia strany však tiež naznačili, že ak SNS podporí jeho odvolanie, môže to znamenať koniec koalície.

SNS priznala, že chce hlavu Richtera. Minister má u Fica podporu
SITA/Marko Erd

Vyzbierali hlasy

"Ján Richter má plnú podporu predsedu strany, vedenia a ostatných štruktúr politickej strany Smer-SD, dosahuje historické výsledky pri riadení ministerstva práce a preto je principiálnym záujmom strany jeho pokračovanie vo výkone funkcie ministra práce," zdôrazňuje sa vo vyhlásení strany.

Opozícia informovala, že má vyzbierané hlasy na podanie návrhu na mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Richtera, a to aj bez podpisov vládnej Slovenskej národnej strany. Strany Sloboda a Solidarita, hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sme rodina na štvrtok zvolali tlačovú besedu o podaní návrhu na Richterovo odvolanie.

Podpredsedníčka koaličnej SNS Eva Smolíková vo svojom vyhlásení uviedla, že minister práce Ján Richter nedosahuje podľa Slovenskej národnej strany kvality ministra, ktorý by mal „položiť” túto vládu. SNS nečakala, že práve tento minister stojí strane Smer-SD aj za pád vlády a za rozpad súčasnej koalície, uvádza sa vo vyhlásení Smolíkovej.

Žiadajú vyvodenie zodpovednosti

Smolíková tak okrem iného reagovala na vyjadrenia podpredsedu Smeru-SD Mareka Maďariča, ktorý pred rokovaním vlády zdôraznil, že pre Smer-SD určite nie je dôvod, aby Richer odišiel zo svojho postu. „Vo všeobecnosti platí, ak by ktorákoľvek koaličná strana zahlasovala za pád člena vlády, tak je to koniec koalície,“ uviedol dopoludnia minister kultúry. Aj vicepremiér Peter Pellegrini uviedol, že ak by poslanci koaličnej strany SNS zahlasovali za opozičný návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera, bol by to veľmi negatívny signál a mohlo by to mať fatálne následky.

„Sme presvedčení, že premiér Robert Fico by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne, ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávaní vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň,“ napísala podpredsedníčka národniarov vo svojom vyhlásení.

Zároveň dodala, že ak Smer-SD chce ultimatívne predložiť požiadavku, že celú existenciu vlády stavia len na kartu ministra Richtera, je to pre SNS vážny signál. Smolíková pripomenula, že SNS od vstupu do vlády nekomentovala svoje výhrady, ktoré mala a má k práci ministra práce Richtera. Napriek tomu sa poslanci za SNS zodpovedne postavili ku koaličnému partnerovi a podržali jeho ministra pri prvom hlasovaní o jeho odvolaní v parlamente.

Apel na Maďariča

Smolíková ďalej reagovala, že pre SNS sa vyjadrenia ministra Maďariča stávajú novou situáciou. Na margo aktuálnej politickej situácie okrem iného Maďarič uviedol, že „kríze nerozumie, tak nevie, či ešte trvá“. Smolíková ho vyzvala, aby prestal cez médiá vyhrocovať situáciu a otvárať nový koaličný konflikt.

Maďarič by sa podľa nej nemal vyjadrovať k veciam, ktoré mu ani koalične a ani rezortne nepatria. „Je to nekorektné, detinské, neštátnické a malicherné. Vytvárať napätie a tešiť sa z mediálnych útokov nesvedčí o politickej korektnosti. SNS sa takto nebude správať,“ vyhlásila.

Politika je o zodpovednosti a na tom aj staviame vzťahy s našimi koaličnými partnermi, tvrdí národniarka Smolíková. Minister Maďarič by mal konečne potlačiť svoje ego a hľadať cestu korektného dialógu, dodala Smolíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok