Vláda po verejnom vypočutí vybrala kandidáta na šéfa ÚVO

TA3 TASR SITA
30.8.2017 14:54

Vládny kabinet vypočul všetkých deväť kandidátov na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Premiér Robert Fico oznámil, že ministrom sa najviac pozdával kandidát Miroslav Hlivák. Potvrdiť ho musí parlament.

Tri piliere

Hlivák má projekt založený na troch pilieroch, ktorými sú profesionalizácia úradu, predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchova novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania. "Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme si jasne zadefinovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu," zdôraznil Hlivák počas verejného vypočutia pred členmi vlády.

Jeho hlavným zámerom pri budovaní vážnosti a odbornosti úradu je optimalizovať jeho fungovanie. Okrem iného by chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania. Išlo by podľa jeho slov o nezávislú stavovskú komoru, ktorá by sa nevenovala len príprave osôb zodpovedných za prípravu a realizáciu verejného obstarávania, ale na stavovskom princípe by vzdelávala svojich členov, vychovávala a zastupovala ich. "Osoby zapísané v komore budú niesť podobnú zodpovednosť, ako nesú advokáti, ako nesú autorizovaní architekti, notári alebo zdravotnícki pracovníci," dodal.

Kľúčový protikorupčný nástroj

Kandidát Matej Sliška, ktorý pôsobí ako vedúci oddelenia dohľadu ÚVO, uviedol, že je dôležité vyvinúť dostatočný tlak, aby účastníci verejného obstarávania postupovali zákonne. "Kľúčová je elektronizácia procesov verejného obstarávania, rozvoj kvalitného vzdelávania, komunikácia a podpora úradu vo verejnom obstarávaní," priblížil. "Moja predstava je, aby databáza sumarizovala všetky informácie, ktorými úrad disponuje, umožňoval efektívne vyhľadávanie a aby v akútnych prípadoch účastníci dostali rýchle odpovede," dodal. Ako predseda úradu by usporiadal štandardné školenie, kde by si účastníci osvojili základné procesy verejného obstarávania, dostupné by boli aj na webovom sídle ÚVO.

Matúš Džuppa označil ÚVO za kľúčový protikorupčný nástroj. Vo svojom projekte navrhuje užšiu spoluprácu s Protimonopolným úradom SR pri podozrení z kartelového správania uchádzačov o verejné tendre. Džuppa kritizoval súčasný prístup úradu k informatizácii verejnosti a záujemcov o verejné tendre. "Chýbajú konkrétne odpovede na otázky, účastníkovi musí úrad ponúknuť návod, respektíve odporučiť správny postup," povedal Džuppa.

Ingrid Šikulajová predstavila päť bodov, ktoré by mali zabezpečiť lepšie fungovanie úradu po jej vedením. Prvým z nich je zavedenie manažérstva kvality, ďalej zmysluplné vzdelávanie, ale aj efektívnu kontrolu tendrov. Ďalej chce otvoriť verejnú diskusiu o celkovej zmene zákona o verejnom obstarávaní, ale aj optimalizovať procesy verejného obstarávania.

Profesionalizácia ako priorita

Jeden z priebežných cieľov ďalšej kandidátky, Eleny Sivovej, je, aby do zákonného systému, ktorý označila za veľmi rigidný, priniesla prax a život. "Úrad je síce kontrolný orgán, ale má byť vedený tak, aby negatívnych výsledkov z kontrol bolo čo najmenej,“ povedala Sivová. Ako predsedníčka úradu by chcela v boji proti korupcii eliminovať nepoctivých uchádzačov z verejného obstarávania. „Trh by mal byť oslobodený od nepoctivých a nekvalitných dodávateľov,“ skonštatovala Sivová. K štátnej zákazke by mali podľa nej mať prístup len tí, ktorí poskytujú kvalitné tovary a služby.

Vládny kabinet si vypočul aj projekt súčasnej šéfky ÚVO Zity Táborskej. Táborská v krátkosti skonštatovala, že napriek tomu, že Úrad pre verejné obstarávanie je kontrolným úradom a vykonáva dohľad nad procesom obstarávania, vykonáva aj metodickú činnosť, ktorú treba naďalej zlepšiť. „Jednou z priorít musí byť aj profesionalizácia. Nie je cieľom budovať kvalitný dohľadný orgán, keď nevyškolíme tých, ktorí každý deň pracujú s procesom verejného obstarávania a ktorému veľakrát ani nerozumejú,“ povedala Táborská.

Noví členovia Rady ÚVO

Robert Fico oznámil aj mená nových členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie s účinnosťou od 28. septembra. Sú nimi Marek Vladár a Nina Nerušilová. Verejné vypočutie kandidátov na člena Rady ÚVO sa konalo 8. a 15. augusta. Na verejnom vypočutí 8. augusta sa zúčastnili Juraj Tkáč, Nina Nerušilová a Marek Vladár. Kandidát Jozef Ráž v tomto kole oznámil listom stiahnutie svojej kandidatúry.

Na vypočutí 15. augusta sa zúčastnili Elena Sivová, Jaroslav Lexa a Martin Garaj. Jeden z kandidátov, Juraj Bugala, sa 14. augusta vzdal kandidatúry.

Rada ÚVO má deväť členov, predsedu a dvoch podpredsedov úradu a šesť členov menovaných vládou. Rada ÚVO rozhoduje o odvolaniach proti rozhodnutiam úradu vydaným v konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného (obstarávateľa), o rozhodnutiach úradu mimo odvolacieho konania, o návrhoch na vyhotovenie referencie, na odstránenie chýb v referencii alebo úpravu referencie a o proteste prokurátora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok