SNS chce pokračovať, kríza podľa Mosta brzdí ministrov

TA3 SITA TASR
24.8.2017 15:19

Koaličná kríza stále trvá. SNS však po rokovaní rozšíreného predsedníctva strany avizovala svoju ochotu pokračovať - má však niekoľko požiadaviek. Podľa Mosta-Híd jednotlivé strany "komunikujú", ministri bugárovcov sa však sťažujú na blokovanie svojej práce. Aktuálny vývoj s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

20:40 Ak by sa traja koaliční lídri správali racionálne, v piatok na koaličnej rade sa aspoň v zásadných veciach dohodnú. Ale politika nie je vždy racionálna a okrem toho ani prípadná dohoda nezmení fakt, že doterajšia stabilita vládnej koalície sa skončila. V diskusii sa na tom zhodli publicista Juraj Hrabko a politický analytik Eduard Chmelár.

16:00 Pozrite si tlačovú besedu A. Danka po rokovani predsedníctva Slovenskej národnej strany.

15:25 Danko verí, že Fico aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár oceňovali, že SNS má jednotný poslanecký klub. "Za rok a pol v politike zažívam kriminalizáciu a zosmiešňovanie a viem si predstaviť aj život bez politiky. Ale odmietam sa v tejto etape vzdať. Predsedníctvo ma poverilo, aby som v piatok prebral dodatok ku koaličnej zmluve, ktorého podstatou bude fungovanie koalície," vysvetlil.

15:10 "SNS má záujem na zotrvaní v koalícii, ktorá ale bude koalíciou a nie otroctvom," vyhlásil Danko. Ak by vláda padla, jedinou alternatívou by podľa neho bola úradnícka vláda, ktorá by v parlamente nezískala podporu. "Ale ja nemôžem dovoliť, aby v koalícii niektoré procesy pokračovali ďalej," dodal.

15:10 Predseda SNS na krátkom brífingu po rokovaní predsedníctva národniarov vyhlásil, že niektoré veci, ktoré chce zajtra na Koaličnej rade povedať partnerom, si zatiaľ "nechá pre seba".

"Odmietam sa v tejto etape vzdať," pokračoval Danko s tým, že SNS chce zajtra s partnermi preberať dodatok ku koaličnej zmluve respektíve novú koaličnú zmluvu. Danko osobu Roberta Fica rešpektuje, ale o svojich ministroch chce rozhodovať sám. Chce si vyjasniť vzájomné kompetencie. SNS nevidí alternatívu v tom, čo je v opozícii.

15:00 Andrej Danko by mal v najbližších minútach predstúpiť pred kamery a oznámiť, na čom sa dohodlo predsedníctvo SNS.

13:40 "Kríza by bola, keby vládla opozícia," uviedol pred začiatkom predsedníctva SNS Andrej Danko. SNS ide podľa neho o nový systém koalície a krízu nevidí takým spôsobom, ako je prezentovaná v médiách.

13:00 Predsedníctvo Slovenskej národnej strany už na bratislavskom Šafárikovom námestí rokuje o otázkach súvisiacich s koaličnou krízou. Okrem Andreja Danka prišli napríklad aj minister obrany Peter Gajdoš či Ján Mikolaj.

Lídri sa majú zísť v piatok na koaličnej rade, kde majú riešiť krízu v koalícii, ktorá vznikla po vypovedaní koaličnej zmluvy šéfom SNS Andrejom Dankom.

Trvá už tretí týždeň. Napätie zvyšujú aj odkazy cez médiá.

12:15 Ministri za Most-Híd Lucia Žitňanská, László Sólymos a Árpád Érsek vyzývajú lídrov koaličných strán k zodpovednosti a ku konštruktívnej diskusii za rokovacím stolom. Dianie na politickej scéne považujú za prejav "neúcty voči všetkým občanom Slovenska vrátane voličov vládnych strán" a pokračovanie aktuálneho stavu je pre nich neprijateľné.     

"Strana Most-Híd vstupovala do tejto vládnej koalície a vlády preto, aby mohla plniť svoj program. Aktuálna kríza výrazne spomaľuje procesy na ministerstvách a zároveň znemožňuje poctivú a zodpovednú prácu nás ministrov. Pokračovanie takéhoto stavu je pre nás neprijateľné," píšu v stanovisku ministri Mosta-Híd. Za vzniknutej situácie nevedia napĺňať priority z Programového vyhlásenia vlády a potom je podľa nich otázne, či má zmysel takto pokračovať.     

"Vyzývame preto lídrov koaličných strán k zodpovednosti a ku konštruktívnej diskusii za rokovacím stolom. Jedine rokovaním je možné dosiahnuť definitívne a rýchle ukončenie krízy. Na to je predovšetkým potrebné, aby strany mali ochotu neodkladne nájsť rozumné kompromisy. Občanom sme sľúbili stabilnú vládu a je našou zodpovednosťou tento náš sľub aj napĺňať," zdôrazňujú ministri.

10:45 Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák na margo predsedníctva svojej strany povedal, že sa bude diskutovať a všetky možnosti sú otvorené. "Uvidíme, aký bude názor členov," avizoval s tým, že v poslaneckom klube SNS sú rôzne názory na zotrvanie národniarov v koalícii. Uistil však, že líder strany Andrej Danko má podporu predsedníctva.     

Podpredseda SNS Anton Hrnko na margo zotrvania strany v koalícii vyhlásil, že na to svoj názor má, ale prezradí ho až po predsedníctve. "Môj názor je taký, aký je," podotkol. Koaličnú krízu na grémiu necítila ani predsedníčka poslaneckého klubu opozičnej SaS Natália Blahová. "Diskutovalo sa pracovne, atmosféra bola ku podivu veľmi príjemná. Vôbec nebolo vidieť koaličnú krízu," dodala.

10:30 Poslanecké grémium bolo napriek kríze v koalícii bezproblémové a riešili sa len oslavy 25. výročia prijatia ústavy. Novinárom to povedal šéf poslaneckého klubu koaličnej strany Most-Híd Gábor Gál. "Komunikujeme, robíme na zákonoch a dúfam, že to bude tak pokračovať aj ďalej. Verím, že v koalícii bude konsenzus. Nežijeme však v sterilnom svete, môžu byť stále nejaké sváry a nedorozumenia," priznal. Na margo dnešného predsedníctva SNS, ktoré by malo dať odpoveď, ako budú národniari v politike pokračovať, Gál povedal, že v Moste-Híd z toho nie sú v napätí. "Bolo by lepšie pre krajinu, keby tieto problematické veci neboli, ale to prináša sám život," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok